Verden

Tusenvis av migranter funnet innestengt etter kamper i Libya

Over 4.000 migranter er funnet innestengt i interneringsleirer i den libyske byen Sabratha, ifølge styrker lojale til den FN-støttede regjeringen i Libya.

Av: Ida Madsen Hestman og NTB

Sabratha, som ligger langs Libyas middelhavskyst, og har tidligere vært en av de mest utnyttede utreisepunktene for båtene som frakter migranter over Middelhavet til Italia.

Byen har vært gjenstand for intense kamper de siste par ukene. Ifølge ikke-navngitte tjenestepersoner ble kampene utløst av at Italia har gjort en avtale med en av de rivaliserende militsgruppene som har hatt kontroll over deler av byen, med hensikt å stanse strømmen av migranter derfra.

Over 4.000 migranter, inkludert gravide kvinner og barn, har blitt funnet i interneringsleirer rundt om i byen, ifølge Saleh Graisia. Han er talsmann for militsgruppen Anti-ISIS Operation Room, som vant kontroll over Sabratha etter kampene i byen.

Han anklager militsgruppen al-Ammu, som har gjort en avtale med Libya og Italia for å stanse menneskesmugling fra Sabratha, for å holde migranter fanget slik at de kan smugle dem ut på et senere tidspunkt.

Verktøy i europeernes hender

Essam Karrar, som leder en sivil organisasjon i Sabratha, sier 1.700 av migrantene ble funnet ved den vestlige utkanten av byen, som har vært under al-Ammus kontroll. Resten ble funnet spredd rundt omkring.

–Byen er nå i ferd med å lege seg etter at kampene ødela familier og fikk brødre til å skyte mot hverandre. Vi, folket i Sabratha, er bare verktøy i europeernes hender, sier Karrar.

Avtalen med italia har ført til dramatisk nedgang i strømmen av migranter fra Sabratha, men enkelte i Libya fryktet at støtten ville forstyrre den skjøre maktbalansen i byen og føre til flere sammenstøt.

Mer fra Dagsavisen