Verden

Derfor legger de ikke ned våpnene

84 prosent av amerikanerne vil ha mer kontroll med våpenkjøperne. Likevel stoppes innstramminger – gang på gang.

Bilde 1 av 2

Massedrapene søndag er en av de verste skytemassakrene i USAs nyere historie og den 237. masseskytingen bare i år: Minst 59 personer ble drept under skytingen i Las Vegas søndag.

Gjerningsmannen Stephen Paddock (64) hadde 23 skytevåpen på hotellrommet som han skjøt ifra. Hjemme i delstaten Nevada, som har en svært liberal våpenlov, hadde han 19 andre våpen, eksplosiver og tusenvis av runder med ammunisjon. Dermed blusser batten om økt våpenkontroll opp igjen i USA.

Dette er faktorene som bremser innstramminger:

1. Mengde våpen

33.000 liv kunne vært spart i 2013 dersom USA hadde innført samme våpenrestriksjoner som Storbritannia, ifølge en beregning nyhetsmediet Vox har utført.

Den våpenrelaterte volden i USA øker: 11.004 amerikanere ble drept av et våpen i 2016 – det er det høyeste tallet siden 2009, ifølge FBI. Mens amerikanere utgjør 4.4 prosent av verdens befolkning, eier de så mye som 42 prosent av de 650 millionene våpen som er i besittelse av sivile, ifølge tall fra Small Arms Survey.

Les også: Las Vegas-drapsmannen hadde 23 våpen på hotellrommet

2. Republikansk nei

Før skytemassakren foreslo flere ledende republikanere i Representantenes hus å gjøre det lettere å kjøpe lyddempere for skytevåpen. Hadde dette vært innført, kunne gjerningsmannen i Las Vegas gjort enda større skade, hevdet Demokraten og Hillay Clintons makker Tim Kain.

President Donald Trump, som i går var ventet til Las Vegas for å møte pårørende, vil trolig styre unna våpenkontrolldebatten, og sier at han vil diskutere det «med tida».

Eksperten James Cahill sier til SBS World News at skytinger «må skje hver uke» dersom myndighetene skal handle. Etter skytingen ved barneskolen Sandy Hook i 2012, der 26 barn ble drept, ble få restriksjoner innført: Hvis det å drepe uskyldige barn på en skole ikke forandrer noe, vil ikke det å drepe 50 personer på en countryfestival endre noe, sier Cahill.

Men økt kontroll med våpenkjøperne har bred folkelig støtte: 89 prosent mener at mentalt ustabile personer bør forhindres fra å kjøpe våpen, et forbud Obama innførte, som Trump reverserte da han ble president, ifølge tall fra Pew. 84 prosent ja til en universal bakgrunnskontroll ved våpenkjøp, også på nett.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

3. NRA: USAs tredje parti

Den mektige interesseorganisasjonen National Rifle Association (NRA) kalles også «USAs tredje største parti».

– Det er en svært velorganisert, mektig og bred koalisjon av aktører på den politiske høyresiden er mot strengere våpenlover, sier USA-forsker Hilmar Mjelde ved Universitetet i Bergen.

NRA allierer seg med republikanere i Kongressen og konservative TV- og radiokanaler som også er innflytelsesrike, ifølge USA-kjenneren. Tilhengerne av strengere våpenlover er rett og slett ikke like lidenskapelige eller mektige, sier han, og viser til at de heller ikke har den republikanskdominerte Kongressen på sin side.

Les også: Var ikke Stephen Paddock terrorist fordi han er hvit?

4. Kongressen som buffer

Vi kan neppe snakke om en tverrpolitisk stemningsbølge for økte våpeninnstramminger, sier Mjelde.

Han viser til at ethvert lovforslag må passere mange sjekkpunkter i Kongressen. Derfor er det mye lettere for våpentilhengerne å stoppe en ny våpenlov, enn for motstanderne å få den vedtatt. Spesielt når republikanerne har flertall i begge kamrene. Mjelde påpeker at USAs politiske system er designet for å demme opp mot stemningsbølger i folket. Det andre grunnlovstillegget, Second Amendment, garanterer for retten til å bære våpen.

– Manglende tillit til sentralstaten i Washington D.C. gjør at mange folk ser retten til å bære våpen som garanti for å deres personlige sikkerhet. Restriksjoner ses også som innskrenkning av personlig frihet, som også er en kjerneverdi i USA. Å tukle med det andre grunnlovstillegget er dermed å tukle med det politiske skaperverket, sier Mjelde.

Les også: Trump var for økt våpenkontroll – så snudde han

Mer fra Dagsavisen