Verden

Etterforsker om Stephen Paddock var alene

Stephen Paddock drepte 59 mennesker i Las Vegas. Men fordi angrepet mangler politisk motiv, blir det ikke definert som terror, ifølge Lars Gule. Terror-ekspert Joakim Hammerlin mener det også har på gjøre med at Paddock er en hvit amerikaner.

Bilde 1 av 2

Av Bibliana Piene og Emilie Gamst

– Siden vi foreløpig ikke kjenner til et politisk eller religiøst motiv, er man i USA veldig forsiktig med å kalle dette terror, sier Gule, som er ekstremismeforsker ved Høyskolen i Oslo og Akershus, til NTB.

FBI har foreløpig slått fast at Paddock ikke hadde forbindelser til noen internasjonal terroristgruppe.

– Det er mange måter å definere terror på, men i USA er terror et juridisk begrep. I amerikansk rett handler dette om en ikke-statlig aktør med et politisk motiv som skaper frykt i befolkningen for å legge press på myndighetene i en eller annen retning, sier Gule.

– Man skulle tro at dersom han hadde et politisk eller religiøst budskap, så ville det bli løftet fram. Så lenge man ikke finner noe sånt, er det veldig vanskelig å si noe om motivet, påpeker forskeren.

Bakgrunn: Eldre mann fra småby for pensjonister ble drapsmann med ukjent motiv

Les også: Las Vegas-drapsmannen hadde 23 våpen på hotellrommet

Høyere terskel

Filosof, forfatter og lærer ved Nansenskolen, Joakim Hammerlin, tror terskelen er høyere for å bruke terrorbegrepet når gjerningsmannen er en hvit amerikaner.

– Ja, det kan virke litt sånn. Det er ganske åpenbart hvis vi ser på mediedekningen av skytingen i Las Vegas opp mot lignende hendelser i Europa. Man har vært raskere til å konkludere med terror i forbindelse med sistnevnte, sier han.

FBI har nå iverksatt en massiv etterforskning for å avdekke om Paddock handlet alene.

– Dersom det viser seg at han for eksempel tilhørte en militsgruppe på den ekstreme høyresiden, er jo spørsmålet om det finnes det andre som tenker på samme måten. Dette er det enormt viktig for politimyndigheten å finne ut av, sier Gule.

Dersom en slik tilhørighet blir avdekket, vil angrepet trolig bli definert som terror, mener forskeren.

Handlet han alene?: Stephen Paddock drepte 59 og såret 527 mennesker før han tok sitt eget liv.

Stephen Paddock. Foto: NTB scanpix

Trump: – Syk og gal

Flere spekulerer nå i gjerningsmannens mentale helsetilstand. Paddock har hatt flysertifikat, men skal ifølge CNN ikke ha fått det fornyet av medisinske grunner.

Onsdag omtalte president Trump gjerningsmannen som «syk og gal, med mange problemer antar jeg», til tross for at politiet ikke har oppgitt noen opplysninger om mannens psykiske tilstand.

– Det interessante er om dette skyldes hans mentale helse. Har han hatt psykiske problemer, blir ikke angrepet klassifisert som terror. Men frykten i befolkningen blir jo ikke noe mindre av den grunn, sier Gule.

Det er ikke filosof Hammerlin helt enig i.

– Det finnes mange eksempler på våpendesperadoer i USA som skyter løs, men det virker ikke å ha den samme effekten på samfunnet som terror. Folk ser ut til å ha en sterkere grad av resiliens mot den type handlinger, sier han.

Han tror ikke nødvendigvis det er noe negativt.

– Jeg tror det kan være noe rasjonelt i det. Såpass grove massedrap tilhører jo heldigvis sjeldenhetene, så det er fornuftig å ikke gå rundt å være redd for det, sier Hammerlin.

I et intervju med CNN opplyser broren at Paddock ikke var en lagspiller, men en som heller holdt på alene. Også The Guardian kaller ham en «ensom ulv», og viser til at naboer beskriver ham som «reservert».

Les også: Trump: Uaktuelt å diskutere våpenlovgivning

Falske nyheter

Etterforskningen har så langt vist at Paddock hadde 23 våpen på hotellrommet i Las Vegas. Politiet har også funnet ytterligere 19 våpen, eksplosiver og ammunisjon i boligen til 64-åringen i byen Mesquite, blant annet nitrogenbasert gjødsel. Både Anders Behring Breivik og Timothy McVeigh, mannen som sto bak bombeattentatet i Oklahoma City i 1995, laget bomber av slik gjødsel.

Ekstremismeforskeren advarer nå mot falske nyheter og konspirasjonsteoriene som florerer. Det ytterliggående islamistgruppa IS var raskt ute med å hevde at angrepet var deres verk. Det samme har mange andre gjort.

– På Twitter og Facebook florerer det nå med falske grupper som tar æren for angrepet. Dette er livsfarlig fordi det spres så lynrask. Dette bidrar til å forsterke frykten som terroristene spiller på, sier Gule.

Les også: Las Vegas-skytterens kjæreste har ankommet USA

Mer fra Dagsavisen