Verden

– Kan bli Trumps viktigste test

Trumps håndtering av ekstremværet Harvey kan bli avgjørende for om han blir gjenvalgt som president.

– Dette blir den første store prøvelsen for Trump på hjemmebane, sier Henrik Heldahl, USA-kjenner og kommentator på amerikanskpolitikk.no, til Dagsavisen.

I dag kommer Donald Trump til kriseområdet i Houston. Harvey som herjer i Houston kan bli den første nivå-3-orkanen i USA på 12 år. 30.000 er hjemløse. Redningsarbeiderne sier at de ikke klarer å ta unna for alle ropene om hjelp. Forskningsetaten NOAAs sier mengden nedbør «kommer til å skape katastrofale og livstruende oversvømmelser», melder NTB.

Kommentar: Trumps trumf og triumf

– Må være landsfader

Hvordan USAs presidenter håndterer naturkatastrofer kan bli helt avgjørende for om de blir gjenvalgt.

– Krisehåndtering er utrolig viktig for presidenter. Det er en kjempemulighet til å bli sett på som en leder, hvis krisehåndtering styres godt. Her pågår det et høyt spill. Gjøres det en god jobb, kan det bety mye. Men fallhøyden er også stor, sier Heldahl.

Presidentens håndering blir sett på som et mål på presidentadministradisjonens generelle kompetanse, sier Hilmar Mjelde, USA-forsker ved Universitetet i Bergen. Det er fordi organet som skal håndtere krisen, FEMA, ligger under presidenten. Katastrofehåndtering viser ikke bare hvordan presidenten reagerer, men også hans evne til planlegging og forberedelse, sier Mjelde. Håndteringen viser evne til å vise solidaritet og engasjement.

– Å være der for borgerne er moralsk viktig. Det som skjer med folket, skjer også med presidenten. Presidenten skal være en landsfader, sier Mjelde.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Belønnes

Hvis Trump blir sittende fire år, kan god krisehåndtering slå inn positivt – til tross for at rekordmange vil kaste ham, tror Heldahl.

– Dersom USA økonomi etter fire år går knallgodt, og mange liv skulle bli reddet under Harvey, kan det være viktig for Trumps muligheter for gjenvalg, sier han.

En motstandsbevegelse mot Trump vil kunne overvinnes med en god krisehåndtering, mener Heldahl.

– Belønnes

Forskning viser at presidenten blir belønnet med økt støtte hvis de håndterer en krise godt, sier Mjelde.

– Presidenter holdes til og med ansvarlig for haiangrep, sier han.

Slik har det gått for tidligere presidenter:

Obama: Håndtering av krisen rundt stormen Sandy i 2012 bidro til gjenvalg, mener Heldahl. Republikanernes Mitt Romney var begynt å stige på målingene, men måtte gi tapt mot Obama, som fikk en god krisehåndtering som bonus.

Bush junior: George W. Bushs presidentskap tok seg aldri inn igjen etter at han fikk strykkarakter for håndteringen av orkanen Katrina i 2005, sier Mjelde. Orkanen rammet New Orleans-området i august 2005, og 1.800 mistet livet. Bush-administrasjonen feilet i forberedelser og kriserespons. Det sendte oppslutningen til Bush til rekordlavt nivå.

– Bildet av Bush som som sitter i sin Air Force 1 og ser ned på New Orleans, ble symbolsk, sier Heldahl.

Clinton: Bill Clinton sørget for å være tilstede etter katastrofer. Det bidro trolig til at folket så ham som kompetent, tross alt, sier Mjelde.

Bush senior: Hans håp om å bli gjenvalgt i 1992 ble ødelagt av et mislykket svar på Hurricane Andrew. Det befestet narrativet om at han var avkoblet hjemlige problemer og ikke brydde seg om å reagere raskt for vanlige folk i USA, ifølge Washington Post.

Les også: Skrotet klimatiltak mot flom og stigende vann

– Får skryt

To ting er særlig viktig, mener Heldahl:

– Presidenten må ta noen politiske avgjørelser og handle tverrpolitisk, som da Obama ga guvernør Chris Christie en klem under Sandy-orkanen i 2012. Alle penger må fristilles, sier Heldahl.

Så langt har Trump unngått de største tabbene.

– Trump får skryt for å ha en «hands on»-tilnærming og å ha reagert kjapt. Uansett hva man måtte mene om ham, så har han omgitt seg med generaler som har håndtert kriser hele karrieren, som stabssjefen og sikkerhetsrådgiveren, sier Mjelde.

Heldahl mener Trumps håndtering så langt har vært grei.

– Men den virkelige prøven blir når skadene på kysten begynner å komme inn og det blir klart hvordan det har gått, sier han.

Trump har også slitt med at penger ikke har blitt tilgjengelig for å frigjøre mer mannskap, der 5.000 er blitt lovet.

– Hva er den største feilen en president kan gjøre?

– Presidenter som golfer mens familier sørger tar seg dårlig ut, sier Mjelde.

Les også: – Trump gjør Amerika bra igjen

Mer fra Dagsavisen