Verden

– Vi vil senke smuglerbåtene

Vi starter aksjonene i Middelhavet neste uke, sier Clement Galant fra ytre høyre-gruppa Defend Europe til Dagsavisen. De har samlet inn over en million for å gå til motaksjon i Middelhavet.

Bilde 1 av 3

Saken er oppdatert.

Det sier franske Clement Galant, medlem av den høyreekstreme identitære høyrebevegelsen Defend Europe, på telefon fra Sicilia til Dagsavisen.

Som Dagsavisen skrev i juni, forsøkte medlemmer av den identitære bevegelsen 12. mai å hindre redningsbåten til Leger uten grenser Aquarius fra å reise ut på oppdrag for å redde migranter og flyktninger i Middelhavet.

Galant skal delta i aksjonen i Middelhavet. Han opplyser at de er et tjuetalls personer om bord, og at de befinner seg i Catania på Sicilia.

Den høyreekstreme gruppa blir ytterligere en aktør i Middelhavet, der enkelte omtaler situasjonen som kaos.

Les også: Strever med flyktningløsning

– Senke båter

Aksjonsgruppa, som teller medlemmer fra blant annet Tyskland, Italia og Frankrike, sier de vil drive en 10 dager lang aksjon i Middelhavet. Clement sier at de legger ut for å «innhente informasjon».

– Vi vil vise for hele verden at det finnes en kobling mellom menneskesmuglerne og de internasjonale organisasjonene, sier Galant.

Han kaller Middelhavet en «motorvei» for migranter og flyktninger.

– Skal dere transportere folk tilbake til Libya? Hvordan skal dere gjøre det uten å bryte internasjonal lov?

– Når vi finner fulle båter, skal vi ringe de libyske kystvaktene. Når båtene er tomme, skal vi senke båtene. Vi kommer ikke til å bryte internasjonal lov.

EU-organet Frontex anser det som for farlig for flyktninger å returnere til Libya. Ifølge internasjonal lov er det en forpliktelse å redde personer i havsnød. Den antirasistiske organisasjonen Hope Not Hate stiller spørsmål ved om Defend Europe har redningsutstyr ombord.

De mener ytre høyre-gruppa har gått bort ifra retorikken om at de skal angripe redningsbåter, men at de ikke har garantert at de ikke vil stanse redningsskip på vei til Europa.

Les Espen Løkeland-Stais kommentar: Når livredderne blir fritt vilt

– Bekymret for våpen

I mai forsøkte en mindre gruppe fra bevegelsen å hindre Leger uten grensers redningsskip Aquarius fra redningsarbeid. Gruppa kaller selv aksjonen en «identitær» søk og redningsoperasjon ved den libyske kysten». Defend Europe er tilknyttet anti-islamske og anti-innvandring grupperinger som hører inn under den identitære bevegelsen.

– Dette er tradisjonelle høyre ekstreme, selv om de kaller seg noe annet. Her har vi en gjeng med unge 20-årige aktivister som har en lang forhistorie med anti-muslimske og anti-innvandring-holdninger. Hva vet vi om hva de vil gjøre med flyktningene? Skal de sende tilbake til Afrika? sier Jo Mulhall i Hope not hate til Dagsavisen.

De følger utviklingen i Middelhavet, og er bekymret over ryktene om at Defend Europe skal ha væpnede sikkerhetsvakter ombord. Opplysningene er ikke bekreftet. Hope not hate hevder at mannen som opprinnelig eier aksjonsbåten vanligvis leier ut bevæpnede sikkerhetsvakter til skip.

Les også: Lurte demonstrantene

- Støtte fra Ku Klux Klan

Aksjonsbåten til aktivistene skal være finansiert gjennom nettstedet WeSearchr. Plattformen brukes for å samle inn penger til høyreekstreme fordi andre nettstedet har regler mot å samle inn til formål som kan finansiere hatytringer. Ifølge nettsiden har Defend Europe samlet inn 125.191 dollar, altså vel en million norske kroner, fra 1.595 personer. WeSearchr ble startet av den høyreekstreme journalisten og aktivisten Charles Johnson, som ble kastet ut av Twitter for språkbruk da han tok til orde for å «ta ut» en borgerrettsaktivist, skriver avisen Sydney Morning Herland.

– Vi blir ikke sjokkert om de har fått inn 200.000 dollar. Det vil i så fall være den mest betydelige innsamlingen til høyreekstreme grupperinger på lenge, sier Mulhall fra Hope not hate.

Han hevder at Defend Europes aksjon har fått støtte fra nasjonalisten og antisemitten David Duke fra Ku Klux Klan i USA.

– Dette viser hvor internasjonalt det ekstreme høyre har blitt nå, sier Mulhall.

Den høyreekstreme gruppa skal ha reist fra Øst-Afrika og Djibouti i forrige uke. Båten, som kalles C star, skal ha kapasitet til et mannskap på 25 personer og veie 422 tonn, ifølge The Independent. De ble stanset ved Suez-kanalen. Det skal være lokale myndigheter som har stanset de høyreekstreme aktivistene etter at kapteinen ikke kunne vise fram en liste over mannskapet om bord, ifølge The Independent.

Galant sier til Dagsavisen at forbildet til Defend Europe er Australias håndtering av flyktninger.

– Det kom ingen migranter til Australia mer og dermed døde ingen. 4.000 døde fordi de prøvde å komme seg over havet. Det er enormt mange døde! Når det ikke er noen som plukker dem opp, er det heller ingen som kommer, sier Galant.

I en video som ble postet torsdag intervjuer aktivisten på ytre høyre, Lauren Southern Martin Sellner, aktivisten som nylig gjestet Oslo, og som er aktiv i Defend Europe. I Oslo ble han møtt med demonstrasjoner.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Sellner sier at gruppa er møtt av et «internasjonal tilbakeslag» fra medier og myndigheter og at myndighetene i Spania etterforsker dem for piratvirksomhet. Sellner omtaler Defend Europe sin aksjon som «den største tingen som er begått av patrioter».

Så langt i år har 2.365 flyktninger og migranter omkommet på vei over Middelhavet, ifølge FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR). 110.475 personer har ankommet så langt i år, ifølge UNHCRs nettside.

Mer fra Dagsavisen