Verden

Kerry tror på Parisavtalen

Et flertall i USA stiller seg bak målene i Parisavtalen, sier USAs tidligere utenriksminister John Kerry.

Han viser til at selv om president Donald Trump har besluttet å trekke USA fra avtalen, vil ikke dette rent faktisk kunne skje før i 2020, som er et valgår.

– Da kan en ny president velge å få USA inn igjen, sier Kerry.

Den erfarne diplomaten, som i dag jobber for tankesmia Carnegie, er i Norge i forbindelse med Oslo Forum, som tirsdag åpnes for 15. gang med både nåværende og tidligere utenriksministre, diplomater og fagfolk til stede.

Mandag møtte Kerry utenriksminister Børge Brende (H), der en rekke temaer, blant dem klima og situasjonen i land som Colombia, Syria og Midtøsten, sto på dagsordenen.

– Vil nå Paris-målene

Kerry besøkte nylig Svalbard og Arktis, noe som gjorde dypt inntrykk, fortalte han på en pressekonferanse mandag. Der understreket han flere ganger at et flertall av den amerikanske befolkningen fortsatt stiller seg bak Parisavtalen.

– Vi jobber med grasrotbevegelser og politikere over hele USA. Vi kommer til å nå målene i avtalen, det er min tro, sier Kerry.

Han ønsker ikke å komme med karakteristikker av Trump-administrasjonen, men sier samtidig at han er dypt bekymret over at det nå settes spørsmålstegn ved amerikansk lederskap og det han beskriver som et «nullsumspill».

– Dette har vi ikke råd eller tid til, om vi skal finne løsninger på viktige og avgjørende globale spørsmål. Vi er avhengige av at alle bidrar. Det er ikke plass til arroganse, sier Kerry.

– Vanskelig øyeblikk

Årets tema på Oslo Forum er fredsskaping i en ny geopolitisk æra. I kulissene ulmer bekymringen for hvilken rolle USA under Donald Trump vil komme til å spille.

– Det er et vanskelig øyeblikk for verden. Folk ser mot USA og lurer på hvilken retning vi tar, sier Kerry.

– Det er en dyp bekymring for at USA ikke vil følge opp en rekke initiativer og ikke lenger vil ta lederskap som supermakt, utdypet han. (NTB)

Mer fra Dagsavisen