Verden

Skotsk rystelse

Skottland er De konservatives trøst etter krisevalget i går. For SNP er valget et stort tilbakeslag.

Bilde 1 av 2

LONDON (Dagsavisen): Mønsteret i Skottland var helt annerledes enn i resten av landet, men også i Skottland er resultatene langt mer overraskende enn man trodde: Det skotske nasjonalistpartiet har mistet massivt med støtte; partiet går ned fra 56 til 34 plasser i Underhuset. Nedgang var ventet, men nedturen for SNP er langt større enn noen trodde.

Dermed kan kravet om en ny folkeavstemning om uavhengighet fra Storbritannia bli skjøvet fram i lang tid.

Les også: Svekkes i brexit-dragkampen

Toryene opp

Endringen i Skottland det siste døgnet er bemerkelsesverdig på flere måter: De konservative, som i flere tiår har vært foraktet av skottene, er nå tilbake med hele 13 seter, opp fra én.

Partiet har en populær leder i Skottland, Ruth Davidson, som får mye av æren for resultatet. Toryene i Skottland tar dessuten mange av velgerne som er imot uavhengighet. Også Labour er imot uavhengighet, men ble nærmest utradert i valget i 2015. Da fikk partiet bare én kandidat, Ian Murray, som Dagsavisen omtalte i en reportasje sist lørdag (se faksimile).

Nå får Murray selskap av flere partifeller fra Skottland i Undehuset: Labour økte til sju representanter, noe som er langt bedre enn fryktet for partiet.

Det er et tegn på at Labour likevel ikke er dømt til å forsvinne fra Skottlands overflate, slik mange trodde.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Svekket SNP

Svekkelsen for SNP vil bety at presset på en ny folkeavstemning ikke vil være sterkt med det første. Skottland hadde folkeavstemning i 2014, og flertallet stemte nei til uavhengighet. Med brexit fikk førsteminister Nicola Sturgeon ny giv for å prøve igjen, fordi det skotske flertallet helst ville bli i EU.

Flertallet av skottene ønsker imidlertid fortsatt å bli i Storbritannia, og brexit har ikke ført til vesentlige endringer i opinionen. At SNP nå er blitt mindre, gir partiet mindre tyngde i spørsmålet.

Førsteminister Nicola Sturgeon innrømmer at resultatet er et stort slag mot partiet, og sier hun vil måtte revurdere presset om en ny folkeavstemning.

– Jeg kommer ikke til å trekke noen raske beslutninger. Jeg vil reflektere over resultatet av valget, sier Sturgeon ifølge The Guardian.

SNP-veteran Alex Salmond var en av dem som mistet plassen sin.

Mer fra Dagsavisen