Verden

Får «hele verden» mot seg

Selv tidligere bremseklosser i klimaarbeidet står opp for Parisavtalen etter at Donald Trump trakk USA ut.

Blant landene som nå tar avtalen i forsvar er Russland – tidligere kjent som et verstingland som har stukket mange kjepper i hjulene for internasjonalt klimaarbeid:

– President Putin har signert denne avtalen. Russland tillegger den stor betydning, uttalte en talsperson for president Vladimir Putin i forbindelse med USAs uttrekning av Parisavtalen.

Ingen sier de vil ut

Donald Trumps beslutning om å trekke USA ut har fått næringslivsledere, statsledere og toppolitikere til å nærmest konkurrere om å stå frem som den tydeligste forsvareren av avtalen.

Blant de tøffeste i klypen var Frankrike, Tyskland og Italias statsledere. I en felles erklæring torsdag kveld gjorde de det klart at Paris-avtalen ikke kan reforhandles. Trump antydet at han så for seg nettopp dette, da han annonserte utrekningen.

Også andre store land var raske på banen og tydelige i sitt budskap:

– Vi har ikke rett til å ødelegge miljøet for framtidige generasjoner. Moralsk sett vil det være en forbrytelse, sa Indias statsminister Narendra Modi, da han denne uka besøkte Tyskland.

India har også tidligere vært regnet som en sinke i internasjonalt klimaarbeid.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Kina holder stand

Like betydningsfullt som Indias signaler er uttalelsene fra Kina. Kina har tidligere ikke ønsket å forplikte seg til klimaavtaler uten at USA er med – før Parisavtalen var uenigheten mellom Kina, India og USA vært en stor bøyg for å banke gjennom avtalen.

Nå er Kina tydelige på at de blir i avtalen, uavhengig av USAs valg.

– Vi mener at Parisavtalen reflekterer denne brede enigheten i det internasjonale samfunnet om klimaendringer, og at partene må verdsette dette resultatet som det kostet mye å komme fram til, begrunnet Kinas statsminister Li Keqiang under åpningen av felles toppmøte med EU i Brussel i går.

Les også: Putin sier både ja og nei til hackeranklager

Silicon Valley raser

Fremfor å gi opp klimaarbeidet, velger de to stormaktene å heller knytte tettere bånd. Denne uken ble en felleserklæring som EU og Kina har jobbet med i åtte måneder – helt fra Trump ble valgt til president i USA, lekket. I erklæringen slår EU og Kina tydelig fast at de forplikter seg til klimahandling.

Også næringslivet i USA, inkludert mektige topper i teknologiområdet Silicon Valley, raser over Trumps beslutning. Både Google, Facebook – og Microsoft-sjefene er blant dem. Over tusen amerikanske selskaper har skrevet under på en erklæring om at USA burde bli værende i Parisavtalen.

Mer fra Dagsavisen