Verden

Alle mot Trump

Hvis president Donald Trump velger å trekke USA ut av Parisavtalen, blir det alle mot Trump. Med mindre andre land lar seg friste til å følge etter.

Av Johan Falnes

Verden ventet torsdag nervøst på svar fra Trump.

Han har varslet at han vil avsi sin endelige dom over Parisavtalen torsdag kveld klokka 21 norsk tid. På forhånd har kilder i Det hvite hus sagt til flere amerikanske medier at han mest sannsynlig ville trekke USA ut av avtalen.

Det store spørsmålet blir da hvordan resten av verden vil reagere.

NTB har snakket med kjennere fra flere land. De sier de ikke har fanget opp noen signaler om at andre land vurderer å følge etter hvis USA forlater Parisavtalen.

Spent på Putin

Helt sikre føler de seg likevel ikke. En diplomatkilde forteller at han ville fulgt spesielt med på Russland. Grunnen er at russerne ennå ikke er i mål med prosessen for ratifisering av avtalen.

Men Dmitrij Peskov, pressetalsmannen til president Vladimir Putin, sier til CNN at Russland støtter Parisavtalen.

– Du vet, president Putin undertegnet den avtalen, sier Peskov.

– Gjennomføringen av avtalen vil selvfølgelig bli mindre effektiv når viktige deltakere mangler. Men per i dag finnes det ikke noe alternativ, sier han.

Også Japan kan bli et usikkerhetsmoment. Japan har ratifisert Parisavtalen, men har lagt stor vekt på amerikansk deltakelse som et vilkår for å bli med.

Frykter svekket innsats

Steffen Kallbekken, forsker ved CICERO Senter for klimaforskning, sier han ikke umiddelbart er bekymret for at andre vil trekke seg ut.

– Jeg vil ikke utelukke det, sier Kallbekken til NTB.

– Men jeg tror ikke det mest sannsynlige er at flere trekker seg ut. Jeg tror heller at andre land kan svare ved å svekke sine bidrag, sier han.

Kallbekken forteller at han er mest bekymret for hva oljeproduserende land som Saudi-Arabia og Iran vil gjøre. De har vist liten entusiasme for Parisavtalen.

Men prisen for å bli værende i avtalen er lav. Avtalen preges av store ambisjoner, men forplikter ikke landene til faktisk å kutte i utslippene.

Slår ring om avtalen

Andre land har slått ring om Parisavtalen etter at Trump for få dager siden varslet en endelig beslutning i saken.

Statsminister Erna Solberg (H) har garantert at Norge vil stå ved sine klimaforpliktelser. Det samme gjelder EU og Kina, som fredag skal skrive under på en felles erklæring der de gir uttrykk for sterk støtte til avtalen.

India var lenge blant de mest motvillige i klimaforhandlingene, men Indias statsminister Narendra Modi sa denne uka at det ville vært en forbrytelse å ødelegge miljøet for framtidige generasjoner.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Europeisk press

Samtidig har europeiske ledere gjort alt de kan for å forsøke å overbevise Trump. Da lederne i stormaktsklubben G7 var samlet i Taormina på Sicilia i helgen, brukte de mye tid på å diskutere klima.

EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker forteller at han og de andre lederne også prøvde å forklare at man ikke bare kan gå ut av Parisavtalen uten videre. Utmeldingsprosessen kan i utgangspunktet ta mellom tre og fire år.

– Dette forsøkte vi å formidle til herr Trump i klare ordelag. Men det virker ikke som forsøket lyktes, sier han. (NTB)

Mer fra Dagsavisen