Verden

Svekket IS-maskin

IS’ propagandamaskin taper på mediefronten: En oversett faktor for IS’ nedgang, mener forskere.

IS taper på flere fronter: Den norskstøttede, internasjonale koalisjonen bomber hovedkvarteret Raqqa i Syria og den IS-kontrollerte byen Mosul i Irak. Tilgangen på fremmedkrigere er redusert. Mellom 10 og 15 sentrale ledere skal være drept. Nå svekkes terrororganisasjonen også på propagandafronten, viser nye tall.

Det anerkjente forskningssenteret på terror, International Centre for the Study of Radicalisation and Political Violence (ICSR), melder om en nedgang på 36 prosent for produkter sluppet av IS’ berømte propagandamaskin fra sommeren 2016 til vinteren 2017. Studien har sett på produkter sluppet i løpet av én måned, fra januar til februar 2017.

Les også: Det var en gang en skole

– Innser tap

IS slapp i gjennomsnitt 19 medieprodukter pr. dag. Bare to prosent var videoer, som har høy produksjonsverdi.

– Det er enda en indikator på den islamske statens nedgang, en indikator som i stor grad har vært oversett, skriver ICSR på sine nettsider.

Også budskapet i propagandaen er endret.

– IS har innsett at de er i ferd med å miste territoriet, mener Truls Tønnessen, forsker ved Forsvarets forskningsinstitutt.

– Gruppen toner ned betydningen av den fysiske territorielle kontrollen, og forbereder seg og eventuelle sympatisører på at de kan miste kontrollen over viktige byer som Mosul og Raqqa, selv om de selvsagt ikke vil innrømme hvor viktig tapet av territorium er, sier Tønnessen.

Enkelte propagandaelementer advarer fremmedkrigere mot å komme og slåss.

Terrorforsker Thomas Hegghammer, ved Forsvarets forskningsinstitutt, mener IS svekkes på lang sikt.

– Tap av territorium gir færre muligheter til å holde treningsleirer for rekrutter. Deres evne til å utføre angrep svekkes, også i Vesten. Spørsmålet er i hvilken grad de på lang sikt kan operere uten territorium, sier han.

Mindre kontroll over områder gir svekket kapasitet til å planlegge større og koordinerte terroraksjoner i Vesten, som angrepet i Paris, sier Tønnessen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Kniv og bil

I forrige uke var IS raskt ute med å ta ansvar for terrorangrepet mot det britiske parlamentet der fire mennesker ble drept. Men britiske etterforskere sier at det ikke kan dokumenteres at gjerningsmannen hadde kontakt med IS.

– I det siste har vi sett at IS har benyttet enhver anledning til å påta seg ansvar for terroraksjoner i Vesten, sier Tønnessen, som peker på at enkelte terrorister vil kunne handle på egen hånd.

– Det kan bli flere slike enkeltangrep, som utføres ved ikke veldig avanserte angrepsformer, som bil og kniv.

Sivile drepes

USAs president Donald Trump har varslet en mer aggressiv krigføring mot IS, og vil skrote restriksjonene som Obama innførte for å beskytte sivile under luftangrep. 2.700 sivile har blitt drept under den internasjonale koalisjonens luftangrep. Tallet har økt siden november, ifølge nettstedet Airwars, som dokumenterer sivile tap. I løpet av de siste ukene har rundt 80 sivile blitt drept i Syria, og over 200 under et angrep i Vest-Mosul i Irak. Amnesty varslet i går at de sivile tapene i Vest-Mosul kan være åpenbare brudd på folkeretten.

– Her er det tydelig at noen har fått tydeligere instruksjoner enn før, sier Hegghammer. Dette er tegn på et skifte fra Obama til Trump, mener han.

– Å bedrive så uvøren bombing, er ikke bra, sier terrorforskeren.

Må slås politisk

Mens Trump har uttalt at han vil «knuse IS», advarer Tønnessen mot å tro at det er så enkelt. I 2009-2010, da IS gikk under navnet Den islamske staten i Irak, ble gruppen slått tilbake.

– De har lært et og annet om å overleve og hvordan de kan komme tilbake. Da brukte de selvmordsangrep for å destabilisere situasjonen politisk og bidro til en generell følelse av utrygghet og usikkerhet i befolkningen, sier terroreksperten.

Han tror IS kan bli en gruppe som i mindre grad forsøker å styre i en selverklært stat, og over til å operere mer som en typisk terrorgruppe, som ikke har fysisk territoriell kontroll, men gjemmer seg blant sivilbefolkningen, i rurale strøk, og gjennomføre selvmordsangrep.

– IS vil kunne tilpasse seg en tilværelse i ørkenen, som andre terrororganisasjoner. Selv om de blir færre i antall, vil de fortsatt kunne være slagkraftige. Mange av de mest motiverte, er igjen, sier han.

Mer fra Dagsavisen