Verden

Blar opp for retten til abort

40 land møtes i dag for å demme opp for Trumps abortkutt. Norge må vise mer lederskap for kvinners rett til abort, mener Anniken Huitfeldt (Ap).

Bilde 1 av 2

Opp mot 20 ministre er ventet på konferansen «She Decides» i Brussel i dag, der totalt 40 land og over 400 representanter fra myndigheter og organisasjoner deltar.

Konferansen skal samle inn penger for å kompensere for USAs planlagte kutt i bruken av bistandspenger til abort og familieplanlegging i utviklingsland. Det skjer etter at president Donald Trump gjeninnførte den såkalte «gag rule», munnkurv-regelen i amerikansk politikk. Den nederlandske utviklingsministeren Lilianne Ploumen står i spissen for konferansen i samarbeid med Sverige, Belgia og Danmark.

– Ambisiøst

Målet er å samle inn minst 600 millioner dollar, vel 5 milliarder norske kroner. Det er det årlige beløpet som må samles inn for å demme opp for kuttene fra USA, ifølge den nederlandske utviklingsministeren.

– Det er et ambisiøst mål. Vi må fastholde grunnleggende rettigheter som kvinners reproduktive helse, og kompensere for kuttene fra USA, sier Herman van Gelderen, pressetalsmann for den nederlandske utviklingsministeren, til Dagsavisen.

Før konferansen startet i dag hadde det kommet inn 40 millioner euro, rundt 350 millioner norske kroner, ifølge den nederlandske ministeren. Pengene kommer fra Norge, Belgia, Danmark og Nederland. Men de store summene er ventet i dag, sier van Gelderen.

Hjelpeorganisasjonen Marie Stopes International, en av organisasjonene som rammes av Trumps beslutning, sier antallet utrygge aborter vil øke med 2,1 millioner og at 21.700 flere kvinner vil dø i denne perioden, hvis man ikke klarer å sikre alternative midler, skriver Bistandsaktuelt.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Hvor er Norge?

Fra Norge deltar familie- og likestillingsminister Solveig Horne (Frp). Også Anniken Huitfeldt (Ap), leder for Stortingets utenrikskomité, skal på konferansen. Hun har høye forventninger.
– Jeg forventer trøkk. Landene må bli bedre på å koordinere innsatsen og pengestøtten for kvinners seksuelle helse og reproduktive rettigheter. Det er særlig viktig når katolske og muslimske land ønsker å vanne ut alle beslutninger som handler om seksuelle rettigheter, sier Huitfeldt til Dagsavisen.

Huitfeldt har reist kritikk mot at Norge har kommet for sent på banen i sin støtte til konferansen.

– Norge burde vært medarrangør for denne konferansen. Vi har nå overlatt lederskapet til arrangørlandene. Det er et bevis på at vi ikke lenger er fremst i utviklingsspørsmål som dette, sier Huitfeldt.

Hun etterlyser en lignende satsing på kvinners seksuelle helse og reproduktive rettigheter i bistandspolitikken, som den innsatsen Norge har lagt ned for jenter og kvinners rett til utdanning.

Avviser kritikk

– Regjeringen må også slutte å kutte i støtte til FN-organisasjoner som FNs befolkningsfond (UNFPA) og UN Women. Utenriksminister Brende må ha dette høyere på den politiske agendaen, sier Huitfeldt.

Ifølge Huitfeldt har regjeringen fra 2014 til 2017 kuttet 66 millioner kroner i støtten til UNFPA, et kutt på 14 prosent, og 33 millioner til kvinner og likestilling, som er et kutt på 10 prosent.
Laila Bokhari, statssekretær i Utenriksdepartementet, er uenig i kritikken.

«Det er overraskende at Huitfeldt ikke har fått med seg at Norge er en av de største pådriverne og et av de land som gir mest midler til seksuell og reproduktiv helse globalt. Vi støtter fullt ut «She Decides»-initiativet og har hatt tett kontakt med Nederland og de andre arrangørlandene i forberedelsene til denne konferansen. Den nederlandske utviklingsministeren Ploumen har eksplisitt takket utenriksminister Børge Brende for Norges støtte», skriver Bokhari i en e-post til Dagsavisen.

Hun viser til at statsminister Erna Solberg har gitt 85 millioner nye midler til abort og kvinners reproduktive rettigheter før konferansen.

«Av dette vil 30 millioner gå til FNs befolkningsfonds innsats for ofre for seksualisert vold i krise og konflikt og til å styrke kvinners rett til seksuell og reproduktiv helse i Syria og nabolandene. I forbindelse med stortingsmeldingen om utviklingspolitikk som er under utarbeidelse, vil det legges opp til en ytterligere satsing på bla seksuell- og reproduktiv helse», skriver Bokhari.

Nyeste fra Dagsavisen.no: