Verden

Tusener demonstrerer mot Trump i en rekke byer

Oransjefargede papphoder av Donald Trump ble brent, bål ble tent og trafikken ble blokkert da tusener av mennesker over hele USA samlet seg til protest mot at Trump blir president.

Fra New York til Los Angeles marsjerte sinte amerikanere i tusentall onsdag kveld mens de ropte slagord som «Ikke min protest» og «Love Trumps Hate».

I Chicago toget flere tusen demonstranter gjennom sentrum fram til skyskraperen Trump Tower i en markering som politiet omtalte som fredelig.

En lignende protest i New York samlet et tusentall demonstranter seg, blant dem filmskaperen Michael Moore, og gikk fra Times Square til Trump Tower, der Trump bor, og der politiet hadde installert barrikader.

– Folk er redde. Vi er her fordi i våre mørkeste stunder er vi ikke alene, sier Ben Wikler fra MoveOn.org, som var blant arrangørene av en protest foran Trumps nyåpnede hotell i Washington.

Skoleelever marsjerte ut

Philadelphia, Boston, Minneapolis, Seattle, Portland, Los Angeles og San Francisco er noen av byene der det var demonstrasjoner etter valget.

Men også i byer som Omaha, Dallas, Kansas City var det protester. I Des Moines i Iowa forlot hundrevis av skoleelever skolene sine presis klokka 10.30 til en protest som var koordinert på sosiale medier.

I Washington tente demonstranter lys og viftet med plakater med påskriften «Nei til et rasistisk USA» og «Nei til Ku Klux Klan»

Ikke minst på vestkysten, der Hillary Clinton har stor støtte, var det markeringer.

I Oakland i California kom det uroligheter da butikkvinduer ble knust og søppelkonteinere påtent. En kvinnelig demonstrant ble alvorlig skadd da hun ble påkjørt.

Raseri

Slagordene gir et klart signal om det er langt igjen til forsoning og samling etter en opprivende valgkamp som endte med at den kontroversielle eiendomsmagnaten i januar blir USAs 45. president.

Både tilhengere av Hillary Clinton og Bernard Sanders deltok i demonstrasjonene sammen, og raseriet rettet seg mot republikanerne, men også mot demokratene, som mange beskyldte for ikke å ha greid å hindre valget av Trump.

Demonstrantene ropte blant annet «Ikke min president» og «Vi sees i helvete, Trump», skriver VG , som har en reporter på stedet i New York.

I sorg

– Jeg har en plakat der det står «Fuck Trump». Det oppsummerer de vonde tankene jeg har i hodet nå. En som er imot både kvinner og innvandreres rettigheter ... jeg trodde vi hadde kommet lenger enn dette i 2016, sier Caitlin Murray som legger til at hun føler både sinne og frykt.

– Det var hardt å våkne opp i dag. Jeg har vært i sorg hele dagen. Nå er jeg her for å vise verden at Trump ikke er ønsket som president av alle, sier en annen demonstrant, Kathleen Rommel, som er innstilt på å demonstrere hele natten.

– Jeg skal marsjere hele veien til Trump Tower. Jeg kommer til å ta meg forbi politisperringer om jeg må, sa hun. (NTB)

Mer fra Dagsavisen