Verden

Behandles brutalt

I nesten hele Midtøsten blir homofile forfulgt.

JERUSALEM (Dagsavisen): Eks-kona til massemorderen i Florida sier han var mentalt ustabil. Hans far beskriver ham som homofob, men ikke nødvendigvis religiøs. Likevel blir faktumet at drapsmannen fant sin inspirasjon blant ekstremistene i Midtøsten med på å rette søkelyset på regionen.

Foreløpig ser en ingen tegn til at den New York-fødte Mateen noensinne besøkte Syria eller Irak. Hans foreldre var fra Afghanistan. Men også hinsides de IS-kontrollerte områdene i Midtøsten er de homoseksuelles situasjon nedslående, mildest talt. En forsmak på IS sitt syn på homoseksuelle fikk verden i august 2015, med en ny og grusom video: To bakbundne menn ble ført opp på et høyt hustak. Så ble de kastet utfor med hodet først. På bakken ble de steinet av menneskene rundt. De ble straffet fordi de var mistenkt for å ha vært homoseksuelle.

Kommentar: Barn av regnbuen (Hege Ulstein)

Henrettet

I Saudi-Arabia og Iran straffes homoseksualitet med døden, og bare i de to statene alene lever over 110 millioner mennesker. Ifølge menneskerettighetsaktivister har minst 4.000 mennesker blitt henrettet for homoseksualitet i Iran siden revolusjonen i 1979. Men ikke i noe land i Midtøsten, bortsett fra Israel, er situasjonen for homofile en gang tilnærmet tilfredsstillende. I det moderne Tyrkia har forholdene riktignok vært bedre, homoseksualitet har ikke vært formelt ulovlig, selv om intoleransen har vokst etter at den pro-islamske Recep Tayyip Erdogan kom til makten i 2003.

For bare noen måneder siden ble en lege i Egypt dømt til et års fengsel for å ha «utøvd homoseksualitet». Under det islamistiske styret til forgjenger president Mohammed Morsi var homoseksualitet så hinsides den politiske agendaen at temaet ikke engang måtte debatteres.

Det er først i de senere årene at menneskerettighetsorganisasjoner i Egypt i det hele tatt har vært villige til å anse undertrykkingen av homofile som et tema som krevde deres oppmerksomhet. Midtøsten har i mange tiår vært dominert av undertrykkende regimer som sjelden så det som noe mål å skape tolerante politiske kulturer og samfunn. For de ikke-demokratiske regimene var det dermed aldri noen prioritet å forfekte homofiles rettigheter.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Ingen homoseksuelle

I Tunisia, der demokratiet faktisk viser tegn til å befeste seg, skulle situasjonen for homofile i teorien være bedre. Men Dagsavisen møtte en homoseksuell i Tunis som bokstavelig talt levde i skjul. Hans familie ville ikke ha noe med ham å gjøre. Men det var myndighetene han virkelig fryktet. Han hadde blitt innkalt til avhør mer enn en gang, der han ble fortalt at de var klar over hva han drev med.

– De visste hva de skulle si for å skvise meg, fortalte han.

Les også: Angrep inn i valgkampen

Senest i forrige uke ble et popband i Jordan sendt hjem fra flyplassen fordi sangeren var homo. Menneskerettighetsaktivister tør likevel knapt røre slike temaer.

– Hvis vi tar opp homoseksuelles rettigheter, blir vi angrepet av religiøse og politiske ledere. De sier at vi vil ødelegge samfunnet, ødelegge tradisjonen og religionen. At vi vil skape et homoseksuelt samfunn, forteller Nizam Assaf, lederen for Amman-senteret for menneskerettighetsstudier til Dagsavisen.

Men kanskje vil noe forandre seg etter massemordet i USA, sier Assaf.

– I våre samfunn er homoseksualitet rett og slett en ikke-sak. Men etter angrepet i Orlando vil vi kanskje nå måtte tenke litt mer på dette, sier Assaf til Dagsavisen.

Les også: – Presset IS ber andre om angrep

Mer fra Dagsavisen