IS er presset, og da blir behovet for å oppfordre til angrep fra andre større, påpeker Magnus Ranstorp. Bildet viser en irakisk soldat ved Fallujah i Irak, der IS presses.

– Presset IS ber andre om angrep

Koblingen til IS er høyst usikker. Men gruppen er presset, og da er dens beste strategi å oppfordre til angrep.

Det påpeker terrorforsker Magnus Ranstorp ved Försvarhögskolan i Sverige.

– IS har alltid oppfordret enkeltpersoner og mindre grupper til angrep over hele verden, og det appellerer til enkelte. Men nå når gruppen er hard presset på bakken i Syria og Libanon, er kapasiteten til å planlegge og gjennomføre egne direkte angrep svekket. Da er gruppens beste strategi å oppfordre andre til angrep. Slike angrep er en måte å forsøk å si «vi er fortsatt sterke og relevante», sier Ranstorp til Dagsavisen.

Les også: 50 drept i massakre på nattklubb i Florida

Ikke bekreftet

Det var i går ennå ikke bekreftet at det er noen klar forbindelse mellom ekstremistgruppen Den islamske staten (IS) og gjerningsmannen bak massakren i Orlando. Rett før angrepet skal mannen ha ringt nødnummeret 911 og erklært troskap til IS, og for noen år siden ble han flere ganger etterforsket av FBI for mulige forbindelser til ytterliggående islamister. IS’ nyhetsbyrå Amaq hevdet søndag at angrepet i Orlando ble utført av en IS-kriger, og IS’ radiostasjon Al-Bayan hevdet i går at «Gud tillot Omar Mateen, en av soldatene til kalifatet i Amerika, å utføre et angrep» mot en «samling av korsfarere i en nattklubb».

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Forventet

Men om han hadde direkte forbindelser eller var en enkeltperson som lot seg «inspirere» av IS, er uklart.

– Det var å forvente at IS ville påta seg ansvaret uansett om gruppen var involvert eller ikke, så man skal ikke legge for mye i dette. Nyhetsbyrået Amaq har ikke gitt presise opplysninger om dette, sier Ranstorp.

– Kjenner seg kallet

En rekke ulike personer eller grupper som ikke er direkte involvert innenfor IS kan tenkes å respondere på oppfordringene om terror, påpeker Ranstorp.

– Alle mulige profiler kan kjenne seg kallet til dette. Det er veldig sjelden de er helt alene, ofte er det en mindre gruppe, og angrepene har en kontekst hvor man fokuserer på spesifikke mål. Men det kan også være enkeltindivider som er ustabile, sier Ranstorp.

Les også: Behandles brutalt