Verden

Avtalen trues av visumstrid

Striden om visumfrihet for tyrkere kan velte hele flyktningavtalen mellom EU og Tyrkia. Men et presset EU kan komme til å slakke på kravene, tror ekspert.

Bilde 1 av 2

– Tyrkia sitter med de gode kortene, og kommer ikke til å gi opp, sier forskningsdirektør Thomas Gammeltoft-Hansen ved Raoul Wallenberg institutt for menneskerettigheter i Sverige.

– EU er så opptatt av å beholde flyktningavtalen med Tyrkia at man godt kan forestille seg at EU vil slakke på kravene rundt visumliberalisering for tyrkere og gå med på ting som for få år siden var helt uaktuelt, sier den danske asyl- og flyktningeksperten til Dagsavisen.

Flyktningavtale på spill

En rekke vanskelige hindre står i veien før avtalen om visumfri innreise for 79 millioner tyrkere til Europa kan komme på plass. Det er mye som står på spill: Blir ikke EU og Tyrkia enige, kan flyktningavtalen mellom de to falle sammen, har Tyrkia advart.

En avtale om visumfrihet for tyrkere var en de viktigste forutsetningene for flyktningavtalen som ble inngått mellom EU og Tyrkia i mars. Den gikk ut på at Tyrkia skal ta tilbake flyktninger og migranter som ankommer de greske øyer, og at for hver syrer som blir sendt tilbake til Tyrkia, skal EU bosette en syrer i et EU-land. Returen av flyktninger og migranter fra Hellas til Tyrkia er allerede i gang.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Krav

Avtalen om visumfrihet var en av «godbitene» EU lovet Tyrkia i gjengjeld for at flyktningstrømmen fra Tyrkia til EU bremses – i tillegg til økte pengesummer til Tyrkia og en intensjon om å forhandle om EU-medlemskap for Tyrkia.

Men visumfrihet for tyrkere i Europa er svært kontroversielt i en rekke EU-land, og en slik avtale kommer ikke i land betingelsesløst: Tyrkia må oppfylle 72 kriterier for å bli godtatt.

Intensjonen var å ha avtalen på plass i slutten av juni, men dette virker nå mer usannsynlig, og det snakkes nå om oktober.

Det gjenstår fortsatt fem områder der Tyrkia må imøtekomme krav fra EU, ifølge BBC:

Korrupsjon: Tyrkia må iverksette tiltak for å forebygge korrupsjon, i tråd med EU-anbefalinger.

Databeskyttelse: Tyrkia må innrette nasjonal lovgivning om datasikkerhet i henhold til EU-standarder.

Europol: Det skal inngås en avtale med EUs organisasjon for politisamarbeid.

Juridisk samarbeid: Tyrkia må samarbeide med alle EU-land i kriminalsaker.

Terrorlovgivning: Tyrkia må endre terrorlovgivningen i henhold til EU-standarder.

Terrorlov omstridt

EU og flere menneskerettighetsorganisasjoner har anklaget Tyrkia for å bruke sine vidtrekkende anti-terror-lover udemokratisk og altfor omfattende, blant annet til å slå ned på politiske motstandere. Tyrkia på sin side sier loven trengs blant annet for å bekjempe kurdiske militante grupper i Tyrkia og IS. Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan sier det er helt uaktuelt å endre landets terrorlover for å tekkes EU. Dette gjentok han i en tale i går.

– EU står fram og sier «myk opp deres linje overfor terroristorganisasjonen». Siden når har dere begynt å styre landet vårt? Hvem har gitt dere autoritet til det, sa Erdogan i går.

– De tror de selv har en egen rett til å bekjempe terror mens det er luksus og uakseptabelt for oss. La meg si dette klart: Dette kalles hykleri, sa Erdogan i talen om EU.

Men EU-toppene sier også EU vil stå på sitt. EU-president Jean-Claude Juncker sier det ikke er aktuelt å gi etter.

– Vi legger stor vekt på at betingelsene imøtekommes. Ellers vil ikke denne avtalen mellom EU og Tyrkia bli noe av. Dersom Erdogan bestemmer seg for å nekte tyrkere rett til fri reise til Europa, må han selv forklare seg overfor det tyrkiske folk. Det vil ikke bli mitt problem, det vil bli hans problem, sa Juncker i Berlin i går, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Tror EU vil fire

EU-kommisjonen kunngjorde i forrige uke at den anbefaler å åpne for visumliberalisering for Tyrkia, gitt at kriteriene faller på plass. Men hindrene er fortsatt mange: både EU-parlamentet og EUs medlemsland må godkjenne avtalen.

EU-parlamentet nekter å i det hele tatt vurdere endringer i visumreglene før Tyrkia har endret sine terrorlover og innfridd kravene EU har stilt.

Det er også stor motstand i en rekke EU-land mot å la tyrkere få visumfrihet.

Thomas Gammeltoft-Hansen sier EU likevel kan se seg nødt til å fire på noen krav.

– Selv om det er motstand mot dette i mange EU-land, er flyktningavtalen som er inngått med Tyrkia i alle EU-lands interesse. Derfor vil alle land sette mye inn på å beholde denne avtalen, sier Gammeltoft-Hansen til Dagsavisen.

Mer fra Dagsavisen