Verden

Krangel om tall

Tallene spiller stor rolle i Paris.

PARIS (Dagsavisen): Det er under en uke igjen av forhandlingene. Målet er å få ferdig en avtale før fredag neste uke.

Mandag kommer miljøvernministrene fra alle land for å forhandle ferdig avtalen. Flere vanskelige spørsmål står igjen Et annet spørsmål det er uenighet om, er temperaturmålet. Skal avtalen begrense den globale oppvarmingen til to grader eller til 1,5 grader?

LES OGSÅ: Sahara sprer seg til Europa

USA på glid

Lenge var togradersmålet det eneste store land snakket om. Gjennomsnittstemperaturen på jorden måtte ikke øke mer enn to grader, sa man. Men for en gruppe øystater i Stillehavet og Karibene, er ikke det godt nok. De vil ha forankret at temperaturen ikke må øke mer enn 1,5 grader.

Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius, uttalte på en pressekonferanse i går, at han har forståelse for dette.

– Jeg har snakket med mange representanter for øysamfunnene. For dem er dette ikke bare et forhandlingsspørsmål. Det er et spørsmål om liv og død for dem. De har all rett til å understreke at om temperaturen stiger med 2 grader, vil det være en alvorlig trussel mot dem, og deres territorier, sa han.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Viktig spørsmål

Også USAs forhandlingsleder Todd Stern, viste forståelse.

– Dette er et viktig spørsmål for mange land og vi mener de har legitime grunner til å reise det. Vi er i diskusjon om å finne en måte å få dette referert et sted i teksten, sa han.

Om ikke utslippene i verden reduseres dramatisk, vil temperaturen imidlertid stige med mellom 2 og 4 grader innen århundret er omme. Det vil ifølge Verdensbanken være helt katastrofalt.

Klimaforhandlinger i Paris fra 30. november til 11. desember.

Målet er en ny internasjonal klimaavtale som omfatter alle verdens land.

Mer fra Dagsavisen