Verden

India skal drives av solen

India får kritikk for kullkraftplaner. Svarer med å bygge ut massivt med solenergi.

PARIS (Dagsavisen): Indias avhengighet av kull har reist internasjonal bekymring. Økonomien og utslippene vokser. I klimaforhandlingene utsettes landet for press.

Samtidig lever 300 millioner mennesker i India under fattigdomsgrensen. Utslippene per person er mindre enn en tidel av hva de er i Norge, og under forhandlingene understreket India sin rett til å utvikle seg.

LES OGSÅ: Temperaturen øker i Paris

Bygger ut sol

Mange spør seg hvordan India kan løse fattigdomsproblemet uten å øke utslippene sine dramatisk. Svaret fra landets statsminister, Nerandra Modi, er solenergi.

– Sol vil bli grunnlaget for en ny økonomi i en ny verden, uttalte han under en stor pressekonferanse her i Paris denne uka.

Bakgrunnen var lanseringen av en ny, internasjonal allianse for solenergi. Alliansen, som består av 120 land og flere organisasjoner og selskaper, har satt seg som mål å bygge ut 1.000 Gigawatt (GW) med solenergi innen 2030. Til sammenligning er det bygd ut 38 GW med solenergi i Tyskland til nå, som er landet med mest slik energi.

– Sol vil bli grunnlaget for en ny økonomi i en ny verden, sa Modi under lanseringen.

Planene passer godt inn i Indias egne energiplaner. Landet har i dag 4 GW solenergi, men vil øke til 12 GW allerede neste år. Innen 2030 skal 40 prosent av energien i landet komme fra fornybart. I klimaforhandlingene har de lovet å bygge ut 100 GW solkraft innen 2022.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Fransk støtte

– Vi vil gjøre det billigere og lettere å tilknytte seg nettet. Vi skal bygge institusjoner og gjøre solenergi rimeligere for vanlige folk, sa Modi.

Han mener solenergi er løsningen på både klimakrisen og fattigdomsproblemet. Små, desentraliserte anlegg er lettere å distribuere og ta i bruk på landsbygda. Samtidig kan større anlegg bygges nærmere byene. Fleksibiliteten i solenergien passer India perfekt, mener han.

Modi får støtte av Frankrikes president, François Hollande.

– Solalliansen er en illustrasjon på hva Paris-avtalen må bli. Initiativet gir innhold til spørsmålet om hvordan vi kan dele teknologiske løsninger og mobilisere penger på en slik måte som denne klimakonferansen oppfordrer til, sa Hollande.

India er på mange måter i frontlinjen for klimaendringene. Denne uka er flere hundre mennesker blitt drept i en ekstremflom som har rammet Chennai, sør i landet. Hus, veier og infrastruktur er gått tapt. I en støtteerklæring i går gikk Greenpeace-sjef Kumi Naidoo ut og forsvarte India i klimaforhandlingene.

LES OGSÅ: Krever oljeboring i nord nå for å finansiere asylregningen

Mange initiativ

– Klimaendringene ble ikke skapt i India. Men prisen for dem betales nå i India, uttalte han og viste til ekstremflommen. Han oppfordret Modi til å strekke seg lenger. India burde ha som mål å være 100 prosent fornybar i 2050, mente han.

I hovedsak er det afrikanske og latinamerikanske land som har knyttet seg til sol-alliansen, men også stormakter som USA, Frankrike og Kina er med. Selskaper som er involvert i alliansen, inkluderer franske Areva og Engie, Enel, HSBC France og Tata Steel.

Alliansen føyer seg inn i en rekke initiativ som har kommet denne uka. USA og 18 andre land har lovet å gi 20 milliarder dollar til forskning og utvikling av fornybar energi innen 2020. Allerede i dag går 250 milliarder dollar i året til investeringer i fornybar energi.

LES OGSÅ: Vil ha kortreiste klær

Klimaforhandlinger i Paris fra 30. november til 11. desember.

Målet er en ny internasjonal klimaavtale som omfatter alle verdens land.

Mer fra Dagsavisen