Verden

Vil stanse fossile subsidier

En stor gruppe land har gått sammen i Paris for å stanse fossile subsidier.

PARIS (Dagsavisen): Hvert år går 500 milliarder dollar til subsidiering av fossil energi. Pengene brukes til å holde prisen på bensin, diesel og fossile energiressurser kunstig lav. Nå har en gruppe land bestemt seg for at nok er nok. Under FNs klimatoppmøte i dag lanserte de et nytt initiativ kalt Fossile Fuel Subsidy Reform, eller den fossile subsidiereformen.

LES OGSÅ: Polen bygger framtida på kull

38 land står bak

38 land, hundrevis av bedrifter og flere innflytelsesrike organisasjoner står bak initiativet, som oppfordrer land til å kutte ut subsidier til fossil energi. En av initiativtakerne er statsministeren i New Zealand, John Kay.

- En reformering av de fossile subsidiene er den manglende brikken i spillet om klimakutt, uttalte han da initiativet ble lansert. Han estimerte at minst en tredjedel av klimagassutslippene mellom 1980 og 2010 ble drevet ram av subsidier på fossile energi.

Leder for FNs klimasekretariat, Christiana Figueres, støttet oppropet.

- Disse subsidiene bidrar til en ineffektiv bruk av fossil energi, underminerer utviklingen av energieffektive teknologier og fungerer som en byrde for ren, grønn energiomstilling, sa hun.

- I mange fattige land gjør de lite for å hjelpe de fattigste av de fattige. De store summene involvert globalt, kunne vært bedre brukt på skoler, helse, fornybar energi og på å bygge et robust samfunn, sa hun.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Norge er med

Også Norge støtter at subsidiene på fossil energi fjernes.

- Vi jobber for å sette en pris på utslipp av karbon. Og subsidiere fossile energikilder er det stikk motsatte, sier Klima- og miljøvernminister Tine Sundtoft til Dagsavisen.

Også Sveriges statsminister Stefan Löven har støttet initiativet.

- Historien vil vise at fossil energi er en blindgate. Sverige skal bli et av de første fossilfrie velferdssamfunn i verden. Å eliminere subsidier av fossil energi, er et viktig skritt på veien, sa han.

Å fjerne subsidiene på fossil energi kan potensielt kutte verdens klimagassutslipp med hele 10 prosent innen 2050. Nesten 40 land har underskrevet erklæringen, blant annet Canada, Chile, Frankrike, Tyskland, Italia, Malaysia, Mexico, Marokko, Peru, Nederland, Filippinene, Samoa, Storbritannia, USA, Uganda og Uruguay.

Les også: Solberg vil ha globalt klimamål

Klimaforhandlinger i Paris fra 30. november til 11. desember.

Målet er en ny internasjonal klimaavtale som omfatter alle verdens land.

FNs generalsekretær skriver i Dagsavisen: Dette forventer jeg av FNs klimakonferanse i Paris

Mer fra Dagsavisen