Verden

– Fornybart i 2030

Med riktig politikk, kan Europa og USA være 100 prosent fornybart i løpet av 15 år, mener analytikere. I dag åpner klimatoppmøtet i Paris.

Bilde 1 av 3

Av Erik Martiniussen

PARIS (Dagsavisen): Billig sol- og vindenergi kan bli en «game changer» før klimatoppmøtet i Paris, mener politikere og analytikere.

– Med riktig politikk kan elforsyningen i Europa og USA være 100 prosent fornybar i 2030. Ikke noe problem, sier Anders Bjartnes i Norsk Klimastiftelse.

Leder Marius Holm, i Miljøstøtten ZERO, er enig.

– Prisene på solenergi har falt med 90 prosent i løpet av få år, sier han.

FNs generalsekretær skriver i Dagsavisen: Dette forventer jeg av FNs klimakonferanse i Paris

Obama kommer

I dag samles noen av verdens mektigste menn og kvinner her i Paris. I løpet av to intense uker er målet å forhandle fram en helt ny, internasjonal klimaavtale som skal regulere utslipp fra alle verdens land. I dag er det ventet at USAs president Barack Obama, Tysklands forbundskansler Angela Merkel og Kinas president Xi Jinping, alle vil legge sterkt press på landene om å bli enige om en ny avtale. Den neste uken er overlatt til sjefsforhandlerne, før statsråder og ledere igjen returnerer til Paris den 9. desember.

Likevel mangler det ikke på pessimister. For det er ikke mer enn seks år siden landene mislyktes i et tilsvarende forsøk, under klimatoppmøtet i København i 2009. Forutsetningene er likevel helt andre i dag, mener optimistene. Ikke bare har landene på forhånd meldt inn store utslippskutt. Alternativene til klimaforurensende kull, olje og gass har også blitt langt billigere.

– I København så man for seg at det å kutte utslipp med 40-50 prosent nærmest var det samme som å skru av lyset. Nå ser det helt annerledes ut, sier Marius Holm i ZERO.

– Prisene har falt dramatisk. Mange steder i verden kan man nå produsere strøm fra sol for mindre enn 40 øre per kilowattime (kWt), foreller Bjartnes i Norsk Klimastifteslse.

Begge har fulgt utviklingen i fornybar markedet i en årrekke. De slutter ikke å bli overrasket over den raske veksten.

– Kina alene installerte mer solenergi i 2014 enn hva hele verden hadde installert til sammen i 2009, forteller Bjartnes.

LES OGSÅ: Norge blant Europas dårligste

Kina størst på vind

Og det finnes flere hyggelige eksempler. I Tyskland kommer opp mot 80 prosent av elektrisiteten fra fornybar energi, på gode vind og soldager. 30 prosent av elektrisitetsproduksjonen var fornybar i 2014. Andelen er raskt økende. I Danmark har kullkraftproduksjonen falt som en stein. Vindkraften har eksplodert og utslippene av klimagasser er falt med 31 prosent siden 1990.

Utviklingen er den samme over hele verden. Kina produserte i fjor 138 terrawattimer (TWh) med vindenergi. Det er på nivå med den årlige elproduksjonen i Norge. Solenergi har i gjennomsnitt vokst med 20 prosent i året på verdensbasis.

Holm mener det bare er et tidsspørsmål før solenergi vil bli så billig at det blir lønnsomt å velge framfor forurensende fossil energi.

– Tenk hvor fort verden har skiftet ut konvensjonelle TV-er med flatskjerm TV. Det er fult mulig å se for seg den samme utviklingen innenfor solenergi, sier han.

I et intervju med Dagsavisen lørdag framhevet også EUs tidligere Klimakommissær, Connie Hedegaard, den eksplosive veksten i fornybart. Situasjonen var radikalt forandret siden toppmøtet i København, mente hun.

– Nå ser man løsningene kommer, sa Hedegaard.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Politikerne må våge

– Solenergien er fleksibel og lett å bygge ut, og kan nyttiggjøres både i liten og stor skala. Det gjør at vi kan se for oss en utvikling som kan endre energibildet veldig raskt, sier Anders Bjartnes.

- Et viktig poeng er at du ikke trenger store halvmonopoler og statlige systemer. Det holder at noen kjøper noen solceller og legger dem på taket sitt, så begynner ting å skje. Det er viktig i en verden hvor etablerte, bestående interesser, kjemper mot endring, sier Bjartnes. Ifølge Norsk Klimastiftelse vil det bli bygd ut 55 Gigawatt (GW) med solenergi i 2015, langt mer enn den totale installerte elproduksjonen i Norge som er 32 GW. Både Bjartnes og Holm mener likevel det er behov for politiske incentiv, om veksten skal gå raskt nok.

– Kraftselskapene og fossilindusteien vil forsøke å forsvare verdiene sine. Derfor må vi ha modige politikere, som tør å stå rakrygget i møte med fossilinteressene, sier Holm.

– Vil blir ikke helt kvitt kull, uten politiske incentiv, sier han.

LES OGSÅ: – Det nye er at Kina og USA erkjenner overfor verden at de har et ansvar

Klimaforhandlinger i Paris fra 30. november til 11. desember.

Målet er en ny internasjonal klimaavtale som omfatter alle verdens land.

LES OGSÅ: Polen gir ikke opp kull

Mer fra Dagsavisen