Verden

– Kommer i skyggen av Syria

– At islamister i Mali gikk til angrep på et profilert mål var ingen overraskelse, sier Nord-Afrika-ekspert Morten Bøås etter gisselaksjonen.

AKSJON: Sikkerhetsstyrker eskorterer en mann bort fra hotellet i Bamako der         gisselaksjonen pågikk i går. FOTO: HAROUNA TRAORE/NTB SCANPIX

– Dette føyer seg inn i en rekke av angrep i Mali det siste året. Motivet er for det første å vise omverdenen at islamistene er der, og for det andre det mer langsiktige målet om å slite ut den internasjonale tilstedeværelsen i landet, sier seniorforsker Morten Bøås ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) til Dagsavisen.

Minst 170 mennesker var på et tidspunkt i går gisler på et Radisson Blu-hotell i sentrum av Malis hovedstad Bamako. I går ettermiddag ble gisselaksjonen erklært avsluttet, og FN-soldater skal ha telt minst 27 døde, skriver NTB.

Flere utlendinger var blant personene på hotellet, blant dem franskmenn, kinesere og tyrkere.

– Vil vise seg

Angrepet kom nøyaktig en uke etter terrorangrepet i Paris, men Morten Bøås sier det er usikkert om tidspunktet har noen sammenheng.

– Det kan være tilfeldig at det skjer nå. Men det kan også være et poeng for bakmennene å vise seg fram etter Paris for å få oppmerksomhet og vise at de også kan utføre angrep, sier Bøås.

Den militante islamistgruppen Ansar al-Dine sto bak angrepet, meldte Al Jazeeras korrespondent i landet i går. Opplysningen var ikke bekreftet fra annet hold i går ettermiddag, og senere tok også gruppen al-Mourabitoun, som ble dannet av Mokhtar Belmokhtar, mannen bak angrepet mot Statoils anlegg i Algerie, ansvar for gisseltakingen.

Men det er bare få dager siden Ag Ghaly, lederen for gruppen Ansar al-Dine, oppfordret til angrep mot Frankrike og franske interesser i Mali, ifølge BBC. Gruppen skal ha bånd til al-Qaida i det islamske Maghreb (AQIM), som regnes som en del av terrornettverket al-Qaida. Franske soldater har vært på plass i landet de siste tre år.

Flere angrep

Også tidligere i år har Mali vært rammet av terrorangrep. I mars tok en islamistgruppe på seg ansvaret for et angrep på en restaurant i Bamako der fem personer ble drept. I august ble 17 personer drept på et hotell i byen Sevare. Det tok gruppen al-Mourabitoun på seg ansvaret for.

Urolig lenge

Mali har en lang historie med uro bak seg der flere islamistiske grupper er involvert.

Et militærkupp i Mali i 2012 destabiliserte landet og gjorde det mulig for tuaregopprørere og islamister å ta kontroll over den nordlige delen av landet. Deretter vendte de islamistiske gruppene seg mot tuaregene, tok kontroll over en rekke områder i nord og innførte sharialover.

I januar 2013 fikk Mali bred internasjonal oppmerksomhet da franske styrker grep inn i Nord-Mali etter forespørsel fra Mali, som fryktet at islamistgruppene kunne nå hovedstaden Bamako. Oppmerksomheten rundt de islamistiske nettverkene i Sahel og Nord-Afrika ble også større like etterpå, etter terrorangrepet mot In Amenas i Algerie.

Senere samme år tok FN-operasjonen Minusma over ansvaret for sikkerheten i nord. Denne FN-operasjonen er verdens farligste; over 50 FN-soldater er drept så langt i år.

– Ingen annen FN-operasjon i verden har større tapstall, sier Morten Bøås.

Konflikt i skyggen

Bøås sier situasjonen i Mali har kommet i skyggen av konflikter som Syria.

– Problemene er der og blir ikke borte. Men konflikten i Mali har ikke de samme proporsjonene som i Syria og Irak, og dermed får ikke landet internasjonal oppmerksomhet. Vi hører ikke så mye om det, for ingen er interessert i å gjøre noe med situasjonen, sier Bøås.

Kirkens Nødhjelps stedlige representant i Mali, Ryborg Knudsen, befant seg i Bamako i går.

– På den ene siden foregår det en fredsprosess hvor væpnede grupper og regjeringen har kommet til enighet om en avtale, og det har vært en positiv utvikling den siste tiden. På den annen side er det grupperinger som ikke er en del av denne prosessen og som har kommet med trusler om terrorangrep, sier Knudsen til NTB.

Åsne Gullikstad

Åsne Gullikstad

Journalist