Verden

Paris dominerte i Iowa

Men demokratenes presidentkandidater har få klare ideer om hva som kan gjøres med terrortrusselen fra IS.

Hillary Clinton leder over Bernie Sanders på meningsmålingene. Den demokratiske debatten i Iowa lørdag startet med stillhet for ofrene i Paris. FOTO: MANDEL NGAN / NTB SCANPIX

Des Moines, USA (DAGSAVISEN): Utenfor Drake University var inngangspartiet lyst opp i rødt, hvitt og blått til minne om ofrene for terrrangrepene i Paris, da demokratenes tre presidentkandidater Hillary Clinton, Bernie Sanders og Martin O´Malley møttes til debatt lørdag kveld. Og de første 40 minuttene av demokratenes andre presidentdebatt, denne gang i DesMoines i Iowa, dreide seg først og fremst om terrongrepene i Frankrike.  Men der presidentkandidatene fra det republikanske partiet krever harderer militære svar og en stopp i innvandringen fra Syria, er svarene fra demokratene mindre dramatiske. Og mindre klare. Tidligere utenriksminister Hillary Clinton understreket at USA vil gjøre alt de kan for å støtte Frankrike, og at hun tar trusselen fra IS på høyeste alvor, men hun understreket også  to ganger at dette ikke er USAs krig.

– IS kan ikke holdes nede, IS må beseires. Men dette er ikke USAs krig, sa Clinton, som leder stort på meningsmålingene både nasjonalt og i Iowa.

Både Bernie Sanders og Martin O´Malley kritiserte Hillary Clintons svar, men det var tydelig at ingen av de tre har noen god løsning på trusselen fra den islamistiske terrorgruppa som har tatt på seg ansvaret for angrepene i Paris. IS kontrollerer i dag områder i Irak og Syria. Nylig sa USAs president Barack Obama at han ikke så at IS ble noe sterkere, og han har beskrevet dem som amatører. 

LES OGSÅ: Stoltenberg: – Svaret på terroren er å ikke gi opp kampen

Store forskjeller

Clinton er kandidaten med desidert mest utenrikspolitisk erfaring, og også den som har vært mest positiv til amerikansk militærbruk. Flere ganger i løpet av debatten gjentok hun at å ha stemt ja til invasjonen av Irak i 2003 var en feil.  

På republikansk side har kravene om ny og sterkere militær respons mot Den islamske staten (IS) vært mange og høye. Ben Carson, som leder meningsmålingene, ber Barack Obama om ikke å la flyktninger fra Midtøsten komme til USA. Kjendismilliardær Donald Trump og Senator Ted Cruz, som ligger på fjerde plass, ber Obama om ikke å la 10.000 syriske kvoteflyktninger komme til USA.  Ifølge Cruz vil terroren snart komme til USA.

– Dette kommer til å komme til Amerika. IS planlegger å bringe terroren til Amerika, sier Cruz ifølge The New York Times.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Jeb Bush oppfordrer amerikanske innbyggere til å endre "mind-set" og til å anerkjenne at det pågår en koordinert innsats for å ødelegge vestlig sivilsasjon. Senator Lindsey Graham vil sende amerikanske soldater til Syria, som del av en koalisjon mot IS. Donald Trump gjentok sitt budskap fra terrorangrepene i Paris i januar om at hvis flere innbyggere i Frankrike bare hadde båret våpen, ville situajsonen vært en ganske annen.

På demokratisk side er tonen en annen. Det er ingen klare krav om militæraksjoner, og i lørdagens debatt  understreket alle at dette handlet om ekstremismer og ikke muslimer flest.  Angrepene har rystet USA, og ga de tre presidentkandidatene en annen debatt enn de hadde sett for seg tidligere i uka. Hillary Clinton ligger godt an på meningsmålingene, og måtte bare unngå å gjøre noen store feil, mens Bernie Sanders er nødt til å finne tilbake til entusiasmen han overrasket USA med i sommer og høst. Tidligere guvernør i Maryland Martin O´Malley måtte bare minne velgerne på at han fortsatt eksisterer. Det klarte han: Ifølge google har flere søkt opp O´Malleys navn enn noen annen kandidat.

KOMMENTAR: Terroren i Paris er et angrep på oss alle (Mode Steinkjer)

Leder stort

Hillary Clinton leder med 54 prosent nasjonalt, mot Bernie Sanders 33 prosent. Her i Iowa, som er første delstat ut, er tallene ganske like: 53,8 mot 29,8 prosent. Det var en komfortabel Hillary Clinton som entret scenen på Drake University i DesMoines, der inngangspartiet var lyst opp i rødt, hvitt og blått til støtte for Frankrike etter terrorangrepene. Etter en nær to timer lang debatt, besøkte hun nær 300 tilhengere som hadde samlet seg for å se debatten sammen, og som elsket omtrent alt hun sa.

LES OGSÅ: Hvem er IS? – «Vi ble formet i amerikanske fengsler»