Verden

Derfor elsker de Donald Trump

Studentene Fechner og Hall har mistet troen på en god framtid i USA. De håper Donald Trump er redningen.

1 av 2

FORT DODGE, IOWA (Dagsavisen): – Jeg håper Trump kan fikse USA. Han har penger og makt og får ting gjort, sier Tiffany Hall (19) til Dagsavisen.

Studievenninnen Shelby Fechner (20) nikker ivrig.

– Han kan kaste ut de ulovlige innvandrerne og gjøre livet lettere for innbyggerne her, sier Fechner.

De har ennå ikke bestemt seg for hvem som får deres stemme når Iowa som første delstat går til valg på republikanernes presidentkandidat i februar, men venninnene har stor tro på kjendismilliardæren Donald Trump.

LES ANALYSE: Mysteriet Trump

Leder igjen

Torsdag kveld besøkte Trump den lille byen Fort Dodge i Iowa, der nær en tredjedel av byens 6.000 innbyggere kom for å høre mannen som leder meningsmålingene på republikansk side i delstaten. Frykt for framtida og nostalgi over hva som har vært var fellesnevnere for mange av dem som møtte opp for å høre Trump, som selv gjentok slagordet «Make America Great Again» i utallige varianter i sin halvannen time lange tale.

– USA var bedre før. Da var vi sterke og ble respektert, sier Wendell Steven (77), som mener statlig regulering har gått for langt og at Trump er mannen som kan gi amerikanere tilbake friheten de en gang hadde.

Steven er kledd i Trump-skjorte med buttons og en rød Trump-caps.

Sjarmtroll

På scenen sjarmerer Trump de bekymrede tilhørerne med en blanding av spøk og alvor. De klapper, ler og roper ut støtteerklæringer. Trump starter med en halvtimes hardkjør mot innvandring. Trump vil kaste ut USAs elleve millioner papirløse innvandrere, brorparten fra Mexico, og vil bygge en høy mur langs den over 3000 kilometer lange grensen.

– Og Mexico skal betale for den, forsikrer Trump til høylytt applaus.

Det er ikke en latinamerikaner å se i lokalet. Iowa er også hvitere enn gjennomsnittet i USA: 87 prosent av befolkningen definerer seg som hvit, mot 62 prosent i USA som helhet.

Donald Trump overrasket alle da han klatret forbi etablissementets favoritt Jeb Bush på meningsmålingene i sommer. Han har beholdt ledelsen i den viktige delstaten Iowa, bare truet av den pensjonerte evangeliske kirurgen Ben Carson.

LES OGSÅ: Presidentkandidater kranglet om Skandinavia

Lover nye tider

Noe av grunnen til at Trump er så populær blant republikanerne er at han sier ting som de er, sier Linda Toemay (60).

– Den amerikanske staten fungerer ikke lenger. Det er et stort pluss at Trump ikke er politiker. Se på hva politikerne vi har nå får til: Ingenting!

Fra scenen lover Trump å være «den beste presidenten Gud noensinne har skapt». Han er lei av å se så mye idioti over alt, og lover å ansette den smarteste og tøffeste generalen for å lede et sterkt militær som skal gjøre USA til et trygt sted å bo.

Trump lover enkle løsninger på det som for andre ser ut som vanskelige og kompliserte problemer: Han skal fikse økonomien, gjøre USA sterkt, bygge opp militæret, kaste ut ulovlige innvandrere og skrote Obamas helsereform. Han gjør narr av Barack Obama for å rote det til i Midtøsten og for ikke å takle verken Vladimir Putin eller terrorgruppa IS (Den islamske stat).

– Vi kan ikke la folk kutte hodet av folk! Det kan vi ikke la skje. Jeg vil bombe skitten ut av dem, sier Trump om IS, til jublende applaus.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

En handlingens mann

Fra de mange Trump-tilhengerne Dagsavisen snakker med, er det troen på handling fra Trump som går igjen: Han sier det som det er, han er en handlingens mann som ikke er redd for å hisse på seg noen. Han lover å gjøre USA bedre.

– Hvis – når – jeg blir president, skal dere kunne være stolte av USA igjen. Vi skal gjøre USA bedre enn noen gang, avslutter Trump, godt på overtid. Han rekker ikke å svare på noen spørsmål fra salen, som likevel er fornøyd med besøket. På vei ut spiller Trump-teamet sangen «We’re not gonna take it», for folk som har fått nok.

Carl Mattes (77) liker det han hører. Men han har ikke bestemt seg, og er ikke helt overbevist om at Trump er rett mann til Det hvite hus.

– Jeg er bekymret over tanken på at Trump skal ha kontrollen over USAs atomvåpen, hvis det skjer, sier Mattes (77), en pensjonert byråkrat.

Syv om Trump  

1.     Hvorfor tror du Donald Trump vil bli en god president?
2.     Hva er de viktigste temaene for deg i valgkampen?

Joseph Phipps (20)

1: – Han er ikke falsk, men en ærlig og jordnær fyr. At han ikke har politisk erfaring gjør ham bedre i mine øyne, han er ikke som de andre.

2: – Ulovlig innvandring og mindre offentlig pengebruk.

Branden Ure (21)

1: – Trump vil det beste for folket, og er ikke korrupt som så mange andre. Han sier det som må sies.

2: – Et sterkere militær og bedre behandling av veteraner.

Wendell Stevens (77)

1: – Han får gjort ting, han er aggressiv og det trengs nå. Han kan gjøre USA sterkt igjen, gjøre oss til en leder i verden, og ikke en som følger etter. Hvis Trump får gjort halvparten av det han sier han vil gjøre, vil jeg bli veldig glad.

2: – Innvandring, budsjettkrisen, beskytte grunnloven og styrke militæret.

Christina Lopez (32)

1: – Jeg tror han ville fått økonomien på rett kjøl. Men han snakker ofte på en måte jeg ikke liker. Jeg vet ikke om han får min stemme.

2: – Lavere skatter, styrket militær og trusselen fra IS.

Amy Campbell (25)

1: – Jeg vet ikke helt. Jeg stemte på Obama sist. Nå vil jeg prøve noe annet. Men faren min er fra Mexico, og måten Trump snakker om mexicanere på er ikke særlig bra.

2: – Jeg er redd for IS og terrorisme.

Darwin Edwards (69)

1: – Han er ikke redd for å si det han mener. Han sier det som det er. Jeg liker det han sier om innvandringspolitikk.

2: – Innvandring. Hvis vi ikke stenger grensen og bygger muren kommer vi til å miste landet vårt, det er det ingen tvil om.

Christi Gibson (51)

1: – Jeg tror av hele mitt hjerte at han vil gjøre det han sier, og at han vil gjøre det raskt. Han vil respektere grunnloven og ikke ta makt fra delstatene. Han er en businessmann og forstår hvordan økonomien fungerer, både i USA og i verden.

2: – Ulovlig innvandring, reversere Obamas helsereform og gi veteraner bedre helsetilbud, for mye statlig regulering.