Verden

Kranglet om Skandinavia

En triumferende Hillary Clinton kom styrket ut av den første demokratiske presidentdebatten. Men hun vil ikke ha et USA som likner Danmark.

NEW YORK (Dagsavisen.no): Det var Hillary Clinton som kunne smile bredest etter en to timer lang debatt i Las Vegas natt til onsdag norsk tid.  De fleste amerikanske kommentatorer utpekte Clinton til vinner i den første presidentdebatten for demokratenes presidentkandidater. The New York Times kommentator kaller Clintons innsats nær perfekt, og nettstedet Politico.com erklærer Clinton til som en soleklar vinner. Men også den energiske sosialdemokraten Bernie Sanders møtte jubel og anerkjennelse for sin innsats, ikke minst på nettstedet Twitter. Det er tydelig at det er disse to, Sanders og Clinton, valgkampen kommer til å handle om.

Noe av det første de kranglet om var noe uventet Skandinavia og den nordiske velferdsmodellen.

– Vi bør se til Danmark, Sverige og Norge og lære av hva de har fått til for sine arbeidere, sa Sanders, og viste til velferdsordninger som offentlig helsevesen for alle og betalt foreldrepermisjon.

– Vi er ikke Danmark. Jeg elsker Danmark, men vi er USA, kontret Clinton, og gjorde det klart at Skandinavia har begrenset inspirasjonsverdi for amerikanere.

At Danmark ble nevnt så ofte, fikk kommentator Chris Cillizza i Washington Post til å utpeke nettopp Danmark som en av kveldens store vinnere - etter Clinton, Sanders og president Barack Obama.

LES OGSÅ: Trump-gåten

Selvsikker Clinton

Hillary Clinton framsto som en sterk, energisk og selvsikker presidentkandidat. Til tross for kritikk for at hun stemte ja til den katastrofale Irak-krigen i 2003 og fikk kritikk for sin håndtering av krigen i Libya, er hun den eneste av de nå fem kandidatene som har særlig tung utenrikspolitisk erfaring. I sentrum - med to kandidater på hver sin side - hadde hun god kontroll på debatten. Et av kveldens høydepunkter for Clinton må ha vært da den langdrøye e-postskandalen hun har slitt med i månedsvis ble lagt stein død av Bernie Sanders.

– Jeg tror det amerikanske folk er lut lei av å høre om de forbaskede e-postene dine! sa Sanders.

Han ble belønnet med håndtrykk, takk og latter av Clinton.

LES OGSÅ: Den verdenskjente gåten Hillary

Sanders' unge entusiaster

På en brun pub i Downtown Brooklyn jublet de mange unge tilskuerne høylytt for Bernie Sanders, som representerer Vermont i Senatet, men som vokste opp i nettopp Brooklyn. Den 74 år gamle sosialdemokraten Bernie Sanders har holdt stand på meningsmålingene mot langt mer kjente og erfarne Hillary Clinton.

– Sanders snakker om ting unge folk bryr seg om. Han tør å si ting som de er, sier 22 år gamle Ariel Miranda til Dagsavisen.no.

Sanders tok til orde for en politisk revolusjon, der folket krever å få tilbake makten fra USAs pengesterke storselskaper. Det var som musikk i Mirandas ører.

– Sanders er tøff og har vist at han kan bli en sterk og god leder, sier Miranda.

– Det hadde vært topp med en kvinnelig president, men da må hun flytte seg mer til venstre, sier 21 år gamle Dara Hyacinthe om Clinton. Venninnen Kelly Pivarnik nikker entusiastisk.

Også tre andre kandidater snakket og debatterte: De langt mer ukjente Martin O´Malley fra Maryland, Jim Webb fra Virginia og Lincoln Chafee fra Rhode Island har alle ensifret oppslutning, og kom aldri ut av skyggen i CNNs debattstudio i Las Vegas, Nevada.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

De fem viktigste punktene etter den demokratiske debatten:

  1. Hillary Clinton gjorde det best. 

  2.  Bernie Sanders har klart å dytte valgkampen til venstre.

  3.  Det kommer til å handle om Clinton og Sanders. De tre andre kandidatene ble plassert på sidelinja. 

  4.  Det var enighet blant kandidatene om så mangt - langt mer enighet enn på republikansk side.

  5.  E-postskandalen til Hillary Clinton er endelig begravet. Hos demokratene, vel og merke. 

PS! Visepresident Joe Biden har ennå ikke sagt om han stiller som presidentkandidat, og deltok derfor ikke i debatten.

Mer fra Dagsavisen