Verden

Brutalt styre

Usbekistan er et av verdens aller mest brutale regimer. Hver flik av dagliglivet er gjennomsyret av korrupsjon. Der ville Telenor inn på markedet.

Bilde 1 av 2

Den eneste måten å drive lovlig forretningsvirksomhet i et land som Usbekistan er å ha full kontroll på hver eneste detalj, sier seniorrådgiver Lene Wetteland i Helsingforskomiteen.

– Bare slik kan man vite at ingen har flere hatter og at det ikke betales under bordet. Men det er veldig ressurskrevende å gå inn på et slikt nivå. I stedet har Telenor valgt å ikke vite. Det er en ansvarsfraskrivelse som ikke er et norsk selskap verdig, sier Wetteland.

Vimpelcom-saken er igjen aktuell etter at næringsminister Monica Mæland sparket Telenors styreleder Svein Aaser før helgen, grunnen var at det er kommet fram ny informasjon i saken. Telenor er eier i Vimpelcom som er under etterforskning for korrupsjon i forbindelse med kjøp av telelisenser i Usbekistan.

Telenor ble i går ettermiddag forelagt kritikken fra Wetteland, men svarte ikke på henvendelsen innen avisen gikk i trykken.

LES OGSÅ: Baksaas kan bli straffet

Brutal diktator

Usbekistan ligger på 166. plass av 175 land i verden på Transparency Internasjonals korrupsjonsoversikt. I tillegg er regimet i det sentralasiatiske landet også et av verdens mest brutale.

– Usbekistan er et av de verste diktaturene i verden og regimet har kontroll over det meste, sier Wetteland.

Presidentvalget i vår var alt annet enn demokratisk. President Islam Karimov hadde ingen reelle utfordrere. Karimov har styrt landet med jernhånd siden Sovjetunionens kollaps i 1991 .

Menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch kaller regimet «fryktelig»: Tortur er gjennomgående i fengslene. Det finnes ikke noe uavhengig sivilsamfunn som kan kontrollere de brutale myndighetene, og ingen frie medier. De ytterst få menneskerettighetsaktivistene og gravejournalistene jobber med fare for eget liv. Mange holder ikke ut og flykter.

KOMMENTAR: Vi er ikke sinte, altså. Bare veldig skuffa.

Bestikkelser

Wetteland besøkte selv Usbekistan i sommer. Hun forteller at all aktivitet er gjennomsyret av korrupsjon. For utlendinger starter det ved veksling av dollar til den lokale valutaen. Ingen veksler etter den offisielle kursen, alt foregår svart.

– Korrupsjonen er så gjennomført i alle ledd i dagliglivet, sier Wetteland, og ramser opp eksempler der bestikkelser er nødvendig: for å få plass i barnehage, for at barna skal få den karakteren de har krav på, for å få en jobb, for å beholde jobben.

– I tillegg kommer alle de som bestikker hverandre for å beholde makten de sitter på. Resultatet er at det sitter inkompetente personer i mange posisjoner, sier hun

I 2005 ble flere hundre mennesker drept da myndighetene gikk til angrep og skjøt mot en fredelige demonstrasjon mot korrupsjon og maktmisbruk i byen Andijan. Både EU og USA reagerte med straffesanksjoner, men noen år senere ble sanksjonene opphevet uten at situasjonen for befolkningen var bedret. USAs utenriksminister John Kerry besøkte Usbekistan og president Karimov i helgen. Tema var sikkerhet, Usbekistan grenser til Afghanistan.

Lene Wetteland i Helsingforskomiteen mener den største trusselen mot landets sikkerhet kommer fra regimet selv.

– Den største trusselen mot stabilitet kommer fra de autoritære lederne. De undertrykker folket i en slik grad at de ikke får noe annet valg enn å gå inn i radikale grupperinger, sier hun.

Generalsekretær Guro Slettemark i Transparency Norge sier det er vanskelig å få informasjon om Usbekistan. Bedrifter som vurderer å gå inn i land med høy korrupsjonsrisiko må være eksepsjonelt godt forberedt og gjøre en grundig risikovurdering, understreker hun. Det ligger et særlig ansvar på statseide selskaper, mener Slettemark.

– De tjener som eksempel for andre og bør være en god rollemodell, sier hun.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Iselin Stalheim Møller

Iselin Stalheim Møller

Nyhetsredaktør i Dagsavisen