Verden

– Ødelegger generasjoner

70 år etter at han selv opplevde atombomben, reiser Toshiki Fujimori verden rundt og kjemper for at ingen noen gang igjen skal måtte oppleve det samme.

Bilde 1 av 2

Se interaktiv grafikk lenger ned i saken.

6. august 1945 ble en syk Toshiki Fujimori båret på morens rygg. De var på vei til sykehuset i Hiroshima. Han var halvannet år og dagen skulle prege resten av hans liv.

Selv husker han ingenting, men morens grundige beskrivelser av atombomben som falt og jevnet hjembyen med jorden, har gjort opplevelsene og minnene levende.

– Hvert år den 6. august samlet moren min søsknene mine og fortalte oss hva hun husket fra den dagen. Hun gråt og var alltid veldig lei seg når hun fortalte, sier Fujimori til Dagsavisen.

LES OGSÅ: 70 år siden Hiroshima

Døde overalt

Det er i dag 70 år siden USA slapp atombomben «Little boy» over Hiroshima i Japan. Tre dager senere ble atombomben «Fat Man» sluppet over Nagasaki. Ingen vet eksakt hvor mange som døde, blant annet fordi folketallet i byene var usikkert, men det anslås at 140.000 mennesker var døde i Hiroshima når 1945 var omme. I Nagasaki var tallet mellom 50.000 og 80.000 døde.

Toshiki Fujimoris familie har fortalt om grufulle syn. Byen var nærmest utslettet og det var døde kropper overalt. En av Fujimoris søstre ble ett av ofrene. Skolen hun gikk på, ble rammet av bomben og hun ble aldri funnet.

Også Fujimori ble hardt skadet i hodet og familien fryktet han skulle dø.

Rett før bomben falt, hørte moren et sus fra bombeflyet og forsøkte finne ly da et skarpt lys blendet dem og trykket fra eksplosjonen kastet dem ned på bakken. De befant seg kun to kilometer fra der bomben slo ned.

LES OGSÅ: Jazzlegende taler mot atomvåpen på Youngstorget

Hibakusha

På japansk finnes det et eget ord for dem som ble rammet og overlevde atombombene i Hiroshima og Nagasaki – Hibakusha som betyr «bombet mann». Mange av dem reagerte annerledes enn moren til Fujimori. I stedet for å fortelle, holdt de tett om hva de hadde opplevd.

Da Fujimori gikk på barneskolen spurte han moren hva som fikk henne til å fortelle, særlig siden hun ble så trist av det. Moren svarte at hun fortalte for at ikke barna skulle måtte oppleve det samme igjen.

– Først skjønte jeg ikke hva hun mente, men etter hvert snakket jeg med flere overlevende og leste om hva som hadde skjedd og så skjønte jeg hvorfor det er så viktig å fortelle, sier Fujimori.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

Prosess mot forbud

Toshiki Fujimori har jobbet som journalist hele livet. Da han ble pensjonist for fem år siden, bestemte han seg for å vie resten av livet til kampen mot atomvåpen.

Han er i dag nestleder i den japanske organisasjonen Nihon Hidankyo som jobber for overlevende og for et forbud mot atomvåpen. Denne uka er han i Oslo i forbindelse med 70-årsmarkeringen av Hiroshima og i kveld deltar Fujimori på en konsert for forbud mot atomvåpen på Youngstorget i sentrum av Oslo.

Konserten er arrangert av en rekke organisasjoner som kjemper for en atomvåpenfri verden, deriblant Nei til atomvåpen, Norsk Folkehjelp, LO og Den internasjonale kampanjen for å forby atomvåpen (ICAN).

LES OGSÅ: Den siste hiroshimaner

De som kjemper for et forbud, har de siste årene fått støtte internasjonalt. En prosess mot en avtale som forbyr atomvåpen er nå i gang. 113 land har så langt stilt seg bak det såkalte humanitært løftet og forpliktet seg til å jobbe mot et forbud mot atomvåpen. Verken Norge eller Japan har så langt tilsluttet seg dette initiativet.

Fujimori sier det fortsatt er en lang vei å gå, men at de vet hvilke lands myndigheter de må rette oppmerksomheten mot.

– Kraften i atomvåpen er så voldsom og den dreper uselektivt. Den ødelegger livet til generasjoner, sier han. 
Selv henter han inspirasjon fra sin egen mor.

– Moren min ga ikke opp selv om det var vanskelig. Vi var åtte søsken og det var dyrt å oppdra barn etter krigen, men hun jobbet hardt for at vi skulle få et bra liv. Det er på grunn av henne og hennes motivasjon jeg jobber med dette nå, sier han.

LES OGSÅ: Verdens atomvåpen 70 år etter

70 år siden Hiroshima

  • 6. august er det 70 år siden USA slapp en atombombe over Hiroshima, 9. august ble også Nagasaki bombet.
  • Mellom 130.000 og 250.000 mennesker ble drept.
  • Hendelsen markeres over hele verden, og i en serie artikler i Dagsavisen.

LES OGSÅ: – Skammelig å havne på feil side

Mer fra Dagsavisen