Innenriks

– Skammelig å havne på feil side

Hvorfor har ikke Norge gått inn for et internasjonalt forbud mot atomvåpen, når alle egentlig er for forbud?

Av Eira Lie Jor og Marie De Rosa

70 år etter at atombombene smalt over Hiroshima og Nagasaki (se interaktiv grafikk lenger ned i saken) har det fremdeles ikke kommet på plass et internasjonalt forbud mot atomvåpen.

– De fleste av dagens atomvåpen har mye mer sprengkraft enn bombene som ble sluppet over Japan i 1945, og når vi ser hvor skrekkelige og langvarige resultatene av det var, bør man skjønne at dette er noe verden burde ønske at aldri skjer igjen, sier SV-leder Audun Lysbakken.

LES OGSÅ: Verdens atomvåpen 70 år etter

– Langsiktig mål

SVs Lysbakken etterlyser handlekraft fra regjeringen, og er bekymret for at Norge har inntatt en passiv rolle i forbudsarbeidet.

– Hvis Brende virkelig ønsker å bevege verden i en atomvåpenfri retning, må han tørre å bruke f-ordet, og si høyt og tydelig at Norge ønsker et forbud, sier han.

Han viser til at Norge har et ansvar for fremtidige generasjoner.

– Det vil være skammelig hvis Norge ender på feil side i denne saken, sier han.

Les Dagens leder: Nei til atomvåpen

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

Nato-frykt

Statssekretær Bård Glad Pedersen i Utenriksdepartementet sier regjeringen egentlig er enig med Lysbakken.

– Regjeringen deler visjonen om en verden fri for atomvåpen, sier han.

Han viser til at grunnen til at regjeringen ikke har støttet opp om initiativet fra de tre partiene, er Norges medlemskap i forsvarsalliansen Nato.

– Så lenge slike våpen finnes vil atomvåpen være en del av Natos sikkerhetsgaranti. Derfor har ingen Nato-land sluttet seg til initiativet fra Østerrike om et forbud mot atomvåpen. Heller ikke Norge, sier Glad Pedersen.

LES OGSÅ: – Ødelegger generasjoner

– Finnes politisk rom

I 2013 ble det satt i gang et humanitært initiativ, hvor Norge var vertsland for en stor, internasjonal konferanse mot atomvåpen.

Tidligere i år kom SV, Senterpartiet og Venstre med et stortingsforslag om at Norge skulle støtte opp om en bindende avtale for et internasjonalt forbud mot atomvåpen. Regjeringspartiene, Arbeiderpartiet og KrF stemte imot forslaget fra de tre andre. Ap begrunner motstanden med tradisjon.

– Arbeiderpartiet har ingen tradisjon for å stemme for forslag som går så langt i å instruere regjeringen som dette. Vi har gitt uttrykk for vår holdning til forbud som langsiktig mål gjennom merknader i stortingsbehandlingen, skriver Anniken Huitfeldt i en sms.

AUF-leder Mani Hussaini vil ikke si at han er skuffet over moderpartiets beslutning om å stemme imot forslaget.

– Vi vil følge opp arbeidet med et internasjonalt forbud, men vi vil gjøre det på riktig måte, sier Hussaini, som sier at et eventuelt forbud nå er opp til regjeringen.

LES OGSÅ: 70 år siden Hiroshima

Mer fra Dagsavisen