Verden

Irsk homoslag

Det er bare 22 år siden homofili var forbudt i Irland. I morgen kan irene stemme ja til likekjønnede ekteskap.

Bilde 1 av 2

I dag avslutter Irland en intens kampanjeperiode foran folkeavstemningen som holdes i morgen. Da kan Irland bli det første landet som sier ja til ekteskap mellom likekjønnede i en folkeavstemning: Målingene viser at det kan bli et ja fra irene.

Det vil i tilfelle være en rask holdningsendring i landet som først i 1993 avkriminaliserte homofili – som det siste landet i Europa.

Sterk ledelse

Alle de største partiene i Irland går inn for et ja til ekteskap mellom likekjønnede. Statsminister Enda Kenny har selv drevet en aktiv kampanje for ja-siden, og latt seg avbilde på homsebar. En måling nylig i The Irish Times viste at 70 prosent av dem som har bestemt seg vil stemme ja, mens 30 prosent vil stemme nei. Tar man med dem som ikke har bestemt seg, sier 58 prosent ja, 25 prosent nei og 17 prosent vet ikke.

Det er den katolske kirken som først og fremst fronter nei-siden. De fleste tror nei-siden vil få et oppsving, men selv om nei-siden tar innpå kan ja-siden komme til å få flertall. Høytstående regjeringskilder tror opp mot 60 prosent kan stemme for ekteskap mellom likekjønnede, ifølge The Irish Times.

Mye tyder på at oppmøtet vil være svært viktig for utfallet, særlig blant unge. Det er bare blant dem over 65 år nei-siden er i flertall. Unge velgere, kvinner og personer i byer er mest positive til ekteskap mellom homofile.

– Blir det et stort oppmøte tror jeg dette blir ja-sidens dag, sier forfatter og politisk journalist Stephen Collins i The Irish Times.

Endring

Irland er et konservativt land, blant annet er abort forbudt med visse unntak. Det var først etter en avgjørelse i den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg at homofili ble lovlig i Irland i 1993. Men blant irene var det bare en tredel som støttet en avkriminalisering den gang. Det er ikke mange år siden det var sterk motstand homofile ekteskap. At dette nå er i endring, blir av mange forklart med at den katolske kirkens innflytelse er blitt redusert de siste årene, blant annet på grunn av flere overgrepsskandaler.

Den homofile senatoren David Norris har lenge stått i front for homofile, og sier situasjonen har endret seg dramatisk.

– Politikerne pleide å skynde seg vekk for å unngå å bli avbildet ved siden av meg. Nå er det motsatt, sier Norris til nyhetsbyrået Reuters.

Talspersoner for nei-siden mener imidlertid løpet vil bli langt jevnere enn målingene tilsier. En årsak kan være at en del er redde for å framstå som homofobe i målinger, men kan gi uttrykk for skepsisen når de står alene i stemmelokalet.

Det er også store forskjeller mellom områder av Irland, og en del politikere på ja-siden fra sentrumhøyrepartiet Fine Gael innrømmer at det er politisk risikabelt å drive ja-kampanje fordi det kan koste dem stemmene deres senere.

– Det er ingen tvil om det. Det er rett og slett områder i landet hvor vi ikke kan drive valgkamp, sier en politiker til The Irish Times.

Mer fra Dagsavisen