Verden

– Et angrep mot hele Danmark

Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt sier attentatene i København er et angrep mot alle dansker. Hun slår fast at det er krefter som vil landet vondt.

Statsministeren slo fast at Danmark har blitt rammet av terror under en pressekonferanse søndag formiddag.

– Vi har som nasjon gjennomlevd noen timer vi aldri vil glemme. Vi har smakt den stygge smaken av frykt og maktesløshet som terroren gjerne vil skape.

Hun sa videre at dansk politi fortsatt jobber med å få svar på en rekke spørsmål etter angrepene lørdag ettermiddag og natt til søndag.

– Men det er ett svar vi kan gi allerede i dag. Vi vil forsvare vårt demokrati, og vi vil til enhver tid forsvare Danmark, sa statsministeren.

– Når man uten nåde avfyrer drepende kuler mot uskyldige på et debattarrangement, når man angriper det jødiske samfunn, så angriper man vårt demokrati. Man angriper hele Danmark og alle dansker, fortsatte Thorning-Schmidt.

Hun roste danske myndigheter for en «enestående innsats» det siste døgnet.

– Vi kjenner ikke motivet for den antatte gjerningsmanns handlinger, men vi vet at det er krefter som vil land som Danmark vondt. De vil kneble vår ytringsfrihet og vår tro på frisinn og religiøs frihet, sa statsministeren.

Etterforskningen fortsetter

– Det er fortsatt løse tråder og mye etterforskningsarbeid som ikke er avsluttet. Etterforskningen pågår flere steder i København, sa justisminister Mette Fredriksen på en pressekonferanse søndag formiddag sammen med landets statsminister Helle Thorning-Schmidt.

– Gjerningsmannen har trukket våpen og ikke nølt med å skade både politiet og sivile, sa Fredriksen.

– Jeg vil takke våre dyktige politifolk for jobben de har gjort, sa justisministeren.

Fire menn pågrepet på kafe

Fire menn er pågrepet på en internettkafé i København, ifølge Ekstra Bladet. Kafeen ligger i nærheten av der den antatte gjerningsmannen bak angrepene i helgen ble skutt og drept. Mellom 10 og 15 væpnede politifolk jobber på stedet, ifølge vitner. Ifølge avisens opplysninger er ikke personene eierne av kafeen, som ligger i bydelen Nørrebro. Kriminalteknikere arbeider på stedet.

Ifølge dansk TV 2 er det snakk om minst to pågrepne personer. Politiet ønsker ikke å kommentere målet med aksjonen overfor nyhetsbyrået Ritzau, men legger ikke skjul på at det har vært aksjoner flere steder.

Tidligere søndag har politifolk undersøkt en oppgang i Mjølnerparken i tre Nørrebro. Den antatte gjerningsmannen som skjøt og drepte to mennesker lørdag og natt til søndag, skal angivelig ha flyktet til dette boligområdet etter det første angrepet.

Ifølge Ekstra Bladet er politiet i gang med å grave i bakken foran en bygning i boligområdet Vognmandsmarken i Østerbro. Avisen meldte tidligere at politiet hadde ransakt en leilighet i området, og et en ung mann ble pågrepet rett ved inngangen til leiligheten.

Det ble også båret flere gjenstander fra leiligheten, blant annet datautstyr og noe som så ut til å være kjemikalier, ifølge avisens reporter.

Politiet forsøker å finne ut hvor attentatmannen fra helgens angrep oppholdt seg i de rundt åtte timene mellom det første og det siste angrepet, samt de rundt fire timene som gikk fra det siste angrepet til han ble skutt og drept av politiet natt til søndag.

Tidligere søndag har politifolk undersøkt en oppgang i Mjølnerparken i Nørrebro. Den antatte gjerningsmannen flyktet til dette boligområdet etter det første angrepet mot Kulturhuset Krudttønden lørdag ettermiddag.

Mannen bestilte en drosje, som så kjørte ham fra Østerbro til Mjølnerparken. Der oppholdt han seg i rundt 20 minutter før han dro av sted igjen, viser overvåkingsbilder politiet har fått dag i.

Politifolk har søndag banket på hos beboere i flere oppganger i området. Flere gjenstander ble båret vekk etter undersøkelsen også her, ifølge TV 2. På et pressemøte søndag ettermiddag ønsket ikke dansk politi å kommentere konkrete etterforskningsskritt . (NTB)

Nyeste fra Dagsavisen.no: