Verden

Ebolanedgang i alle land

Ebolaepidemien er erklært over i Mali, og i de verst rammede landene, Sierra Leone, Liberia og Guinea, er antall ebolatilfeller lavere enn på et halvt år.

Mali er nettopp blitt det tredje ebolarammede landet i Vest-Afrika som ikke lenger har en ebolaepidemi: landet har ikke hatt noen nye tilfeller på 42 dager, fastslo Malis regjering og FN søndag. Mali er dermed sammen med Senegal og Nigeria blant landene i Vest-Afrika som ser ut til å ha kontroll over ebola.

– Svinger veldig

Men aller mest grunn til håp gir de siste offisielle tallene fra landene som er langt verre rammet – de hadde de mest positive tallene på et halvt år i januar:

Sierra Leone og Guinea har rapportert det laveste antall ebolatilfeller siden august.

Liberia har rapportert det laveste antall ebolatilfeller siden juni.

– Vi gleder oss stort over tallene, sier sykepleier Rakel Ludviksen, som nylig kom hjem fra Sierre Leone og oppdrag for Leger uten grenser.

– Men vi vet av erfaring at epidemier er svært uforutsigbare og svinger veldig. Vi er forsiktige optimister, men dette betyr ikke at vi kan begynne å pakke sammen, sier Ludviksen til Dagsavisen.

Brøt ut

Like før hun reiste hjem til Norge oppsto det for eksempel et brått utbrudd av ebola i et område som ikke hadde vært rammet før.

– Plutselig var det 15 nye tilfeller der. Det viser hvor viktig det er at vi fortsatt holder høy beredskap, sier Ludviksen.

Liberia, som lenge var det aller verst rammede landet i fjor høst, hadde to dager uten nye rapporterte tilfeller i den siste uka man har tall for i januar.

Mot slutten av 2014 ble det rapportert om bedring i Liberia, mens epidemien for alvor spredte seg i nabolandet Sierra Leone, som har hatt den mest kritiske utviklingen de siste månedene. Men også her ser man altså også nå en nedgang i rapporterte tilfeller, og for første gang har landet nå i januar hatt en nedgang to uker på rad.

– Man vet aldri hva som gir sterkest uttelling, men vi må bare tro at det er summen av alle tiltak mot sykdommen som har virket, sier Ludviksen. I ebolabekjempelsen er viktige faktorer både kapasitet for behandling, omfattende informasjon til befolkningen og å sikre trygge begravelser.

Kapasitet

Alle de tre verst rammede landene har nå totalt sett tilstrekkelig kapasitet til å isolere og behandle pasienter, ifølge WHO. Men likevel er ikke alle ebolasyke isolert overalt, fordi fordelingen av ressurser er ujevn, og det derfor kan være områder som ikke har god nok oppfølging av syke.

– Den internasjonale responsen kom veldig sent, men ga resultater. Nå er utfordringen å sikre en fleksibel respons framover, sier Ludviksen.

Mer fra Dagsavisen