Verden

Får pris for å hjelpe kvinner

Gynekolog Denis Mukwege i DR Kongo hjelper voldtatte kvinner tilbake til livet. I morgen tildeles han Sakharov-prisen.

PROFILEN

Hvem: Denis Mukwege

Hva: Gynekolog i DR Kongo

Hvorfor: Tildeles Sakharov-prisen i morgen

 

Året var 1999. Gynekologen Denis Mukwege hadde opprettet et sykehus laget av telt i Bukavu i østlige del av Den demokratiske republikken Kongo, der han drev en fødestue. Det var krig i området, og det året kom den første pasienten som var blitt voldtatt inn - med forferdelige skader.

- Jeg syntes det var en barbarisk krigshandling, har Mukwege fortalt senere.

- Men det største sjokket kom tre måneder senere. 45 kvinner kom til oss med den samme historien. Alle sa: «Folk kom til landsbyen og voldtok meg og torturerte meg», fortalte Mukwege.

Femten år senere har Denis Mukwege operert flere enn 30.000 voldtektsofre - kvinner som er rammet av voldtekt som våpen i konflikt.

 

Hjelp

I morgen tildeles 59 år gamle Mukwege Sakharov-prisen av Europaparlamentet i Strasbourg. Det er den fremste menneskerettighetsprisen i Europa. Mukwege omtales også som kandidat hvert år til Nobels fredspris. Han har fått en rekke andre priser, men selv har han sagt at kun priser som virkelig kan hjelpe ham i arbeidet videre, betyr noe for ham.

Pågangen er deprimerende stor - sykehuset opererer rundt ti kvinner hver dag. Med kirurgi kan jentene og kvinnene få et noenlunde fungerende underliv igjen. Kvinnene får også sosioøkonomisk hjelp - mange kommer uten noen ting. De får også juridisk hjelp til å ta saken til retten.

 

Truet

Men arbeidet har satt Denis Mukwege selv i en livsfarlig situasjon. En dag ble Mukwege angrepet utenfor hjemmet sitt av væpnede menn som ville drepe ham. Vakten hans prøvde å forsvare ham, men ble skutt og drept. Mukwege overlevde mirakuløst. Han og familien flyktet til Sverige og Belgia etter angrepet. Men i Kongo protesterte kvinner mot angrepet mot Mukwege overfor myndighetene. De ville til og med samle sammen penger for at han skulle returnere.

- Etter det kunne jeg ikke si nei, har Mukwege fortalt.

I dag bor han på sykehuset av sikkerhetsgrunner - og hjelper kvinner tilbake til livet hver dag.