Verden

Truer med å okkupere bygg

HONGKONG: Protestledere i Hongkong truer med å okkupere offentlige bygninger hvis ikke Hongkongs øverste leder trer av. Kina viser ingen tegn til å bøye av for presset.

– Etter at myndighetene ga politiet ordre om å fyre av 87 runder med tåregass mot demonstrantene, er det nå ikke lenger rom for dialog, sa visesekretær i Hong Kongs studentorganisasjon, Lester Chum onsdag, som også var Kinas nasjonaldag.

Videre understreket han deres krav om at byens øverste leder, Leung Chun-ying, går av.

– Dersom han ikke går av innen torsdag, vil vi øke vår motstand, blant annet ved å okkupere flere viktige offentlige bygg, sa Shum.

Flaggheising

Da flagget ble heist i Hongkong i forbindelse med nasjonaldagen, vendte demonstrantene flagget ryggen. Mange av demonstrantene sang, og en folkevalgt politiker ble ført bort av sikkerhetsvakter mens han ropte «Hongkong vil ha valg!».

I sin tale under en seremoni på et torg i bydelen Wanchai unnlot byens leder å nevne demonstrasjonene i byen.

– Det er forståelig at ulike folk kan ha ulike meninger om hvilke reformer som er ønskelige. Men det er definitivt bedre å ha allmenn stemmerett enn å ikke ha det, sa Leung.

Deretter hevet han glasset og skålte med Zhang Xiaoming, Kinas øverste representant i Hongkong, og to menn kledd i kinesiske militæruniformer.

Arresterer støttespillere

Kinesiske myndigheter har pågrepet minst tolv aktivister og tatt inn mer enn 60 personer til avhør fordi de har uttrykt støtte til protestene i Hongkong, ifølge organisasjonen Chinese Human Rights Defenders (CHRD).

Ifølge Amnesty International er tallet enda høyere. Minst 20 er arrestert og rundt 60 personer er tatt inn til avhør, ifølge organisasjonen.

I en uttalelse ber Amnesty kinesiske myndigheter om «umiddelbart å løslate alle dem som blir anholdt for å ha uttrykt sin støtte på en fredfull måte».

Internasjonale medier har omtalt 25 år gamle Wang Long fra den sørlige byen Shenzen, som mandag ble arrestert for å ha «skapt uro» etter å ha publisert meldinger om Hongkong-protestene på nett.

– Hacker mobiltelefoner

Et USA-basert mobilsikkerhetsfirma hevdet onsdag at kinesiske myndigheter står bak hacking av mobiltelefoner som tilhører Hongkong-demonstranter.

Programmet mRAT, som er kjent som en fjernstyring av mobiltelefonen, klarer å ta ut informasjon fra mobiltelefonen, blant annet gjennom SMS-meldinger, geografisk plassering og kontaktinformasjon.

Det avanserte viruset er blitt oppdaget flere steder siden forrige uke, og gjennom informasjon om identiteten til de hackede, mener selskapet at det er klart at kinesiske myndigheter står bak angrepet.

Fyrverkeri avlyst

Kravet fra demonstrantene er at byens neste leder må velges på demokratisk vis i 2017. Selv om innbyggerne vil få lov til å stemme i valget, vil myndighetene i Beijing godkjenne alle kandidater på forhånd.

Idet feiringen av 65-årsdagen for Kinas kommunistiske regime begynte onsdag, var flere hovedveier sperret av demonstranter. Fyrverkeri som var planlagt på kvelden, er blitt avlyst.

I helgen brukte politiet tåregass og køller mot demonstrantene, og det er frykt for at politifolkene igjen vil ty til makt for å unngå at protestene ødelegger feiringen av nasjonaldagen.