Verden

Har fått nok av fulle turister

TURISTSTOPP: Etter nok en sommer med rekordmange turister, har deler av Barcelonas innbyggere fått nok av byens mange besøkende.

BARCELONA (Dagsavisen): «Bang!» Et voldsomt smell fra strandpromenaden blir fulgt av høylytt jubel, fløytepip og taktfaste rop: «Fuera! Fuera! Fuera!» - «Ut, ut, ut!»

Forvirrede turister i vått badetøy ser nysgjerrig mot folkemengden ved enden av en av Barcelonas største turistattraksjoner, stranden Barceloneta. En italiensk turist tenner seg en røyk og himler med øynene. Det er oss, utlendingene, turistene, demonstrantene henvender seg til. «Forby alle ferieleiligheter», står det på plakaten som bæres først i demonstrasjonstoget. «Stopp fylleturismen», lyder en annen.

En kvinne har tatt seg bryet med å oversette sin til engelsk. «Turister: De mange turistleilighetene i nabolaget vårt fører til spekulasjon og ødelegger de sosiokulturelle strukturene. Mange av innbyggerne presses ut av hjemmene sine. Nyt oppholdet ditt!»

Uten kontroll

På under 25 år har antall turister til Barcelona, Spanias nest største by, gått fra rundt 1,7 millioner til over 7,5 millioner hvert år, ifølge El Pais. Med oppblomstringen av utleieleiligheter på internett, er kontrollen og reguleringen av turiststrømmen langt mindre enn før.

Før var leieprisene overkommelige og fellesskapsfølelsen sterk, forteller 74 år gamle Remedios Zorilla i det populære nabolaget Gótico.

Zorilla er glad hørselen blir dårligere i takt med at turistene blir mer høylytte. Hun mener inntoget av festturisme gir utlendingene ekstra dårlig rykte.

- Det er plass til alle her, vi ber bare om litt hensyn. Her om dagen var det noen fulle turister som gikk inn på supermarkedet nakne! Har du hørt på maken? Det ville de aldri gjort der de kommer fra, sier Zorilla til Dagsavisen.

Venninnen Tami El Koubti (62) gaper i forskrekkelse og følger opp med høylytt fordømmelse.

Ifølge byens myndigheter er 72 leiligheter i nabolaget Barceloneta godkjent for utleie til turister. Bare på nettsiden Airbnb, som videreformidler utleieleiligheter, ligger 400 leiligheter tilgjengelige. Ifølge den spanske avisen El Pais, er det reelle tallet dobbelt så mange. I 2013 introduserte myndighetene en lov om at utleieleilighetene skulle samles til noen kvartaler, men mangelen på regulering er stor.

Vokser raskt

Turistindustrien bringer velkomne inntekter til Spania, som fortsatt sliter med store økonomiske problemer i kjølvannet av finanskrisen i 2008. Ifølge myndighetene i Barcelona utgjør turistindustrien 14 prosent av storbyens inntekter.

Tallet har økt sakte, men sikkert siden byen lagde sandstrender i forkant av de Olympiske leker i 1992. Ifølge myndighetenes egne tall, vet befolkningen flest å sette pris på inntektene de besøkende bringer med seg. I fjor sa 96 prosent ja til at turistindustrien var fordelaktig for byen. Mens Barcelona mottar 7,5 millioner turister hvert år, reiser henholdsvis 15 og 23 millioner til Paris og London.

Remidio Zorilla sier hun ikke har noe imot besøkende, så lenge de oppfører seg bra.

- Det er ofte slike store grupper venner som leier leiligheter midt iblant oss. Det virker som om mange bare kommer hit for å feste, sier Zorilla til Dagsavisen.

- Vi er ikke mot turister, men vi må ha bedre regulering, legger Tami El Koubti til.

Fulle busser

Ifølge Lourdes Lopez, nestleder i en av nabolagsorganisasjonene, har befolkningen i de mest turisttunge nabolagene klagd lenge, uten resultater.

- Vi har fortalt om problemene med disse leilighetene i ti år, uten at noe har skjedd, sier Lopez til avisen El Pais.

De ber først og fremst om strengere regulering av leilighetsleie til turister. Barcelonas myndigheter har innført flere inspeksjoner i kjølvannet av protestene, og satt opp store plakater der de ber turistene vise hensyn for naboer som vil sove. I den siste inspeksjonen av turistleiligheter, var bare 20 prosent lovlig registrert.

Det høye antallet turister i mange nabolag, har også tradisjonelle butikker måtte stenge til fordel for suvenirbutikker, og rutebusser fulle av turister på vei til den kjente kirken Sagrada Familia. 55 år gamle Maribel Rodriguez forteller til avisen El Pais om hvordan hun ofte må ta store omveier og gå til jobben, fordi rutebussen hun må ta, tilfeldigvis går forbi Gaudi-katedralen, en av byens virkelig store turistattraksjoner.

- Fra juni til oktober er det nesten umulig å komme på. Ofte må jeg ta beina fatt, men det er de som er på ferie!, sier hun.

heidi.taksdal.skjeseth@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen