Verden

Fransk regjeringskrise

UENIGHET: Intern strid om regjeringens økonomiske politikk gjør at Frankrikes statsminister Manuel Valls går av for å danne ny regjering. – Det er krise i Sosialistpartiet, sier norsk ekspert.

Manuel Valls leverte mandag sin avskjedssøknad til president François Hollande. Han fikk samtidig i oppdrag å danne ny regjering, som etter planen skal presenteres tirsdag.

Regjeringsendringene kommer i kjølvannet av nye tall tidligere denne måneden som viste nullvekst i den franske økonomien i årets første halvår samtidig som arbeidsledigheten fortsetter å stige.

Det fikk økonomiminister Arnaud Montebourg til å kritisere sin egen regjerings økonomiske politikk.

– Økonomisk vanvidd som bare vil øke arbeidsledigheten, tordnet han i helgen.

Samtidig langet han ut mot Tyskland og det han omtalte som «Berlins besettelse av stramme budsjetter», og han sa at Frankrike må slutte å la seg dirigere av Tyskland, ifølge Reuters.

– Alvorlig

– Dette viser at det er krise i det franske sosialistpartiet, sier Frankrike-ekspert Anje Müller Gjesdal, postdoktor ved Norges Handelshøyskole (NHH).

– Dette er alvorlig for partiet internt, og det må nå prøve å holde ro, sier hun til NTB.

Når Valls tirsdag presenterer sin nye regjering, er Montebourg neppe med lenger. Også andre ministre som har gitt klart uttrykk for uenighet med Hollande og Valls, må regne med å finne seg andre jobber.

Ifølge franske medier vil både utdanningsminister Benoît Hamon, justisminister Christian Taubira og kulturminister Aurelie Filippetti bli byttet ut.

De har alle kritisert regjeringens økonomiske politikk. Den burde ifølge Hamon satse mer på å stimulere til økonomisk vekst og mindre på å redusere budsjettunderskuddet.

Upopulær president

Det er andre gang på få måneder at Hollande gjør store endringer i regjeringen.

– Hollande er i en veldig vanskelig situasjon. Meningsmålinger viser at han er den mest upopulære presidenten i den femte republikken (den konstitusjonen landet har hatt siden 1958, journ.anm.). I en måling nylig var kun 17 prosent av de spurte fornøyd med ham, mens 81 prosent var misfornøyd. Det er svært alvorlig, understreker Gjesdal.

Hun forklarer at Hollande ved å gjøre endringer som dette, forsøker å vise at han er handlekraftig og at sosialistpartiet kan ta grep.

– Det viser også at regjeringen ønsker å kjøre videre på kursen den har staket ut, nemlig sparepolitikk, fortsetter hun.

Om det vil hjelpe, er imidlertid vanskelig å spå. Opposisjonen ønsker å bryte med sparepolitikken, og Hollande og Valls må snart vise til vekst i økonomien og reduksjon i arbeidsledigheten dersom de skal klare å bedre oppslutningen om partiet og regjeringen.

Følge linjen

Gjesdal vil ikke spekulere på hvem Valls vil ta inn i regjeringen.

– Men Hollande ønske å ha kandidater som vil videreføre hans politikk, sier hun.

Statsminister Valls har flere ganger den siste tiden stått fast på at regjeringen ikke vil avvike fra den fastlagte økonomiske politikken, og i en kunngjøring fra presidentens kontor heter det at Hollande har bedt ber Valls om å danne en regjering som er «i tråd med de retningslinjer som presidenten har satt for landet».

Krever nyvalg

Reaksjonene på regjeringskrisen er kraftige både på høyre- og venstresiden i fransk politikk. Philippe Gosselin fra det konservative partiet UMP krever at nasjonalforsamlingen, som for tiden har ferie, må sammenkalles til ekstraordinær sesjon, skriver AFP.

Sosialisten Jean-Louis Gagnaire, partifelle med Valls og Hollande, krever på sin side at nasjonalforsamlingen må oppløses, og at det må holdes nyvalg.

Også nestleder i Nasjonal front, Florian Philippot, krever at det skrives ut nyvalg. (NTB)

Mer fra Dagsavisen