Verden

Holder stand på Maidan-plassen

UKRAINA: De siste demonstrantene holder fortsatt stand i teltene på Maidan-plassen. Men aktivistene fra i vinter håper helgens valg blir en fredelig avslutning på konflikten i Ukraina.

KIEV (Dagsavisen): - Jeg drar ikke før mitt vakre Ukraina hører til i Europa, sier Taras (23) og legger hånden på brystet.

På Maidan-plassen i sentrum av Kiev står teltene fortsatt mellom barrikader av dekk og utbrente bilvrak. Hauger med brustein, det utbrente skjelettet av fagforeningshuset og de mange fotografiene av dem som ble drept, levner ingen tvil om de voldsomme kampene som utspilte seg her for få måneder siden. Men nå er stemningen en helt annen.

Menn i dress haster over plassen på vei hjem fra jobb med dataveska over skulderen, et kjærestepar går hånd i hånd og ler av to valper som lekeslåss og det er langt flere turister enn aktivister på plassen.

Les også: Blodige kamper før skjebnevalg

Ikke over

Men for noen er Maidan fortsatt ikke over. Opp av de smale pipene på teltene stiger det tynne striper med røyk, en skjeggete, eldre mann spiser suppe fra en småblomstrede bolle og klesvasken henger til tørk utenfor teltene.

Taras har bodd på Uavhengighetsplassen siden desember og han drar ikke før han ser at Ukraina har fått en ny, folkevalgt president på plass som tar landet mot EU.

- Russland er ikke noe alternativ, det er i EU vi hører hjemme, sier han.

Taras snakker både russisk og ukrainsk og kommer fra det urolige Donetsk i øst, der prorussiske separatister nå kjemper for selvstendighet og løsrivelse fra Ukraina.

Mimring på Maidan

Uavhengighetsplassen var der hele konflikten i Ukraina startet for nøyaktig et halvt år siden. Med helgens presidentvalg slutter det også her, håper vennene Roman Ishchenko (29), Valeriia Smykova (29) og Andriy Duzniak (30).

- Jeg håper å se landets nye president tale på plassen her snart, sier Ishchenko.

De bodde på Maidan i flere måneder i vinter da protestene mot den forrige presidenten Viktor Janukovitsj pågikk for fullt. Tusener demonstrerte i dager, uker og måneder for det samme som dem: Janukovitsj´ avgang. Denne uka var de for første gang tilbake siden mars.

- Det er vanskelig emosjonelt å være tilbake. Dette føles ikke som vårt Maidan, nå er det nye fjes her, sier Smykova.

Mange drepte og skadde

I noen kvartaler unna Maidan sitter historiker Volodymyr Viatrovych (37) på det luftige kontoret sitt hos Institutt for nasjonens minne (UINM). I vinter var han en av de sentrale aktivistlederne og med på å starte opp organisasjonen Civic sector of Euromaidan som organiserte flere av masseprotestene mot Janukovitsj´ styre. Viatrovych var på plassen så fort han fikk vite at Janukovitsj hadde sagt nei til den lenge planlagte samarbeidsavtalen med EU i november i fjor. Og snart var det flere titusener som samlet seg i daglige protester mot det som ble oppfattet som en tydelig dreining vekk fra Europa mot Russland.

- Det var ingen som hadde forventet at det ville bli så stort. Ikke jeg, ikke de som deltok i demonstrasjonene og ikke myndighetene, sier Viatrovych.

Ikke siden Oransjerevolusjonen i 2004 hadde så mange mennesker tatt til gatene. Viatrovych deltok den gangen også, og forteller at aktivistene var langt bedre organisert i protestene for ti år siden. I vinter var de uforberedt og måtte bygge opp en organisasjon samtidig som situasjonen utviklet seg i rasende fart rundt dem.

- Hadde vi vært bedre forberedt ville det trolig vært færre skadde og drepte, sier Viatrovych.

Han husker med gru hvordan de fredelige protestene utviklet seg til brutal vold og veldige sammenstøt mellom politi og demonstranter i sentrum av Kiev i januar og februar. Om lag 100 mennesker ble drept og rundt 400 skadd i sammenstøtene. Viatrovych beskriver de siste protestdagene i februar som en krigslignende situasjon med molotov cocktails, snikskytere og blod i gatene. Mange av dem som var på Maidan sliter nå med ettervirkningene av traumene de opplevde.

- Så forlot Janukovitsj landet og Maidan var over nesten like plutselig som det startet, sier han.

Sjokoladekonge neste

På Maidan-plassen er vennene Ishchenko, Smykova og Duzniak sikre på at det blir Petro Porosjenko, den såkalte «sjokoladekongen» som vinner valget søndag. Milliardæren og godterifabrikkeieren leder stort på meningsmålingene og omtales som en som vinner stemmer i begge leire - både hos de EU-vennlige i Kiev og de vestlige delene av landet og hos de mer russiskvennlige i øst og sør. Han omtales også hyppig som «den minst dårlige» av kandidatene.

- Han er den beste blant de dårlige, sier også Smykova og Ishchenko.

De håper valget setter punktum for konflikten og urolighetene i Ukraina, men blir de ikke fornøyd med den neste presidenten, skal de tilbake til Maidan.

- Janukovitsj ga korrupsjonen et ansikt, om ikke Porosjenko blir noe bedre skal han vite at han blir den neste som må gå, sier Smykova med et selvsikkert smil.

iselin.moller@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen