Verden

Demonstranter vil fortsatt «stenge» Bangkok

THAILAND: Protestbevegelsen i Bangkok akter å gjøre sperringene av hovedstadens sju viktigste veikryss til sine permanente samlingssteder.

Anslagsvis 60.000 demonstranter blokkerte mandag gatekryssene for å skape trafikkaos i hovedstaden. Bare motorsykler slipper gjennom sperringene. Ifølge Bangkok Post var det uvanlig lite trafikk på hovedveiene, noe som tyder på at mange innbyggere valgte å holde seg hjemme fra arbeid.

Protestleder Suthep Thaugsuban ser ikke bort fra at «stengingen» av byen vil bli langvarig. Han sverger på at han skal bli værende i byens senter fram til landets regjering trekker seg.

– Det vil ta tid og utholdenhet, sa Suthep da han talte til en stor folkemengde ved den nasjonale stadion i byen. Allerede første dagen regner økonomer med at demonstrasjonene har kostet landet i overkant av seks milliarder kroner.

Ujevn støtte

Forberedelsene til protesten var tydelige allerede søndag. Det ble da varslet at aktivistene har som intensjon å hindre at offentlig ansatte skal kunne komme seg til jobb og strømmen til offentlige institusjoner skal slås av.

Demonstrantene, som ledes av politikeren Suthep Thaugsuban, vil velte den sittende regjeringen og statsminister Yingluck Shinawatra, og forhindre det varslede nyvalget i februar. I stedet vil de ha en regjering som oppnevnes eller utpekes.

Parallelt med mandagens protester i hovedstaden ble det også holdt mange demonstrasjoner. I hele femti provinser utenfor Bangkok fikk folket uttrykt sin støtte til den sittende regjeringen. Det er nemlig ikke alle som er på Suthep Thaugsubans side i konflikten. Suthep anklages for å prøve å lage så mye uro at militæret må ta over. Dette avviser Suthep.

– Vi setter i gang vårt eget kupp, et kupp i regi av folket. Vi har ikke behov for militæret, men vi oppfordrer alle offentlige tjenestemenn til å ta del i vår protest, sa Suthep.

Ønsker forhandlinger

Bedriftseieren Prasert Tanyakiatpongsa er blant dem som deltok i demonstrasjonen.

– Jeg er usikker på hvor mye vi kan oppnå i løpet av bare en dag, men kanskje i løpet av en uke ... Vi ønsker ikke sammenstøt med politiet. Vi ønsker å sitte ved et forhandlingsbord, sa han.

Senere samme dag kom meldingen om at statsminister Yingluck Shinawatra ber om innspill til dato for nyvalg. Konkret inviterer hun valgkommisjonen, partier og protestledere til å delta på et forhandlingsmøte. Øvrige detaljer om møtet er foreløpig ikke kjent.

Regjeringen har tidligere uttalt at utsettelse av valget vil være umulig ifølge grunnloven, noe valgkommisjonen har avvist. Et medlem av valgkommisjonen har foreslått 4. mai som ny valgdato.

– Statsministeren mener det fortsatt er noen uklare punkter i valgkommisjonens forslag. Det beste er derfor å møtes og diskutere dette, sier Suranand Vejjajiva, som er statsministerens hovedsekretær.

Ikke urolig

En sikkerhetsstyrke på nærmere 20.000 var på plass i gatene mandag for å overvåke situasjonen. Det er ikke tegn på at det blir grepet inn i situasjonen med makt.

– Vi ønsker ikke sammenstøt med demonstrantene. Enkelte steder vil vi la dem komme inn i de offentlige bygningene, sa landets utenriksminister Surapong Tovichkchaikul søndag.

Åtte mennesker, blant dem to politifolk, har blitt drept i urolighetene i Thailand de siste månedene. Det er ikke meldt om uroligheter under mandagens demonstrasjoner, men det skal ha blitt avfyrt skudd søndag kveld i nærheten av regjeringsbygg som allerede var blokkert av demonstranter.

Jens Orback, leder av Olof Palmes Internasjonale senter, sier til TT at det råder en «karnevalsstemning» i byen. Han legger imidlertid til at han har inntrykk av at det ligger en mer truende stemning under.

Mer fra Dagsavisen