Verden

USA forbereder seg på kulderekord

Folk i det nordøstre USA oppfordres til å holde seg innendørs og sørge for å ha nok av mat og brensel hjemme når vinterstormene nå bringer med seg temperaturer ned mot 50 kuldegrader.

I delstatene New York og New Jersey er det erklært unntakstilstand på grunn av de dystre værutsiktene søndag og mandag.

I Midtvesten ventes temperaturene de kommende dagene å falle ned mot 30 minusgrader. Med de kraftige vindene som vinterstormen har med seg, kan den effektive temperaturen synke ned mot 45–50 kuldegrader.

USA har ikke opplevd tilsvarende arktiske værforhold på to tiår, og minst elleve mennesker har de siste tre dagene mistet livet som følge av vinterstormene og kulden.

USAs nasjonale værsenter sier kulda og vinden er farlig, og at det ikke skal mange minuttene til utendørs før huden får frostskader.

– En person som ikke er godt kledd, kan fort miste livet under disse forholdene, sier meteorolog Scott Truett i St. Louis til nyhetsbyrået Associated Press.

– Må beskytte seg

Spesielt utsatt er det åpne, flate prærielandskapet i Midtvesten, der vinden får ekstra godt tak. Ikke på nesten 20 år har det vært så kaldt i Midtvesten.

I Chicago i Illinois vil temperaturen synke til minus 23 grader mandag, ifølge meteorologene. Men det føles mye kaldere i byen, der det ofte blåser. Myndighetene i delstaten har bedt folk holde seg inne og passe på at de har nok mat, brensel og nødvendige medisiner.

I delstaten Minnesota har guvernør Mark Dayton kunngjort at alle skoler vil holde stengt mandag for å beskytte skolebarna mot farlig lave temperaturer. Det er første gang på 17 år at dette skjer. Også i byene Milwaukee og Madison i delstaten Wisconsin vil skolene holde stengt mandag.

– Folk må beskytte seg mot den intense kulden. De må ha på seg lue, og de må beskytte ansiktet, sier legen Brian Mahoney fra krisestaben ved Hennepin County Medical Center i Minneapolis.

Stort snøfall

Også i New York, der folk så vidt har klart å måke unna de store snømengdene som har kommet de siste dagene, forbereder innbyggerne seg på kuldebølgen.

– Hvis dere ønsker dere trygge og ryddige gater, så hold dere hjemme, sier New York-ordfører Bill de Blasio, som har fått uværet i fanget få dager etter at han overtok jobben.

Og som om ikke snø og kulde er nok, har delstatsmyndighetene i Massachusetts utstedt flomvarsel langs store deler av kysten på grunn av en ventende stormflo.

Bare lørdag ble totalt 1.266 flyginger kansellert og 6.036 forsinket i USA. Det er de internasjonale flyplassene O'Hare i Chicago og Newark Liberty i New Jersey som er hardest rammet.

Det var på forhånd ventet en rekke innstilte avganger også søndag og mandag. (NTB)