Verden

Iskaldt for tusenvis av syriske flyktninger

SYRIA: Forfrosne syriske flyktninger i Libanon mangler tepper og varmeovner. Hjelpearbeidere jobber på spreng for å få ut vinterutstyr til titusener som bor i kalde telt.

Snø, iskaldt regn og flere minusgrader er plutselig blitt hverdagen for flyktningene i byen Arsal, like ved den syriske grensen.

– Flyktningene skjelver av kulde, spesielt de som bor i telt, sier Wafiq Khalaf, en av byens kommunepolitikere. – Det har rent vann inn i teltene gjennom takene og fra bakken, forteller han.

Det har falt cirka 10 centimeter snø i den lille libanesiske byen, og mer er i vente. Meteorologene forventer fire minusgrader de neste nettene, mens dagtemperaturen ligger like over null.

FN bekymret

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) er sterkt bekymret ettersom mange bor i telt som gir liten eller ingen beskyttelse mot det kalde, våte været.

– Vi er bekymret fordi det er virkelig kaldt i Bekaa-regionen, og vi er ekstremt bekymret for flyktningene som bor i provisoriske boliger, mange av dem langt under standard, sier UNHCRs talskvinne Lisa Abou Khaled.

Hjelpearbeidere er i full gang med å dele ut tepper, laken, madrasser og presenninger, og ikke minst penger til varmeovner. Men det er vanskelig å få ut hjelpen fort nok.

200 leire

Det finnes om lag 200 uoffisielle flyktningleirer i den nordlige og sentrale delen av Libanon.

De siste månedene har over 20.000 nye flyktninger ankommet regionen rundt fjellbyen Arsal.

Til tross for de kummerlige forholdene fortsetter syrere å ta seg over grensen for å komme seg bort fra krigen. Nylig ankom ti familier som alle hadde flyktet fra byen Yabrud nord for Damaskus.