Verden

På plass med nødhjelp i Tacloban

FILIPPINENE: Mannskapet på Rederiforbundets skip i Tacloban begynte fredag å losse mat og annen nødhjelp til titusener av innbyggerne i den hardt prøvede filippinske byen.

Lossingen av nødhjelp var fredag morgen i full gang i byen som for en uke siden ble rammet av en svært kraftig tyfon. Hjelpen skal rekke til opptil 50.000 personer i fire til fem dager.

– Det er litt spesielt, men en god følelse å klappe til kai og se at vi kan hjelpe til, sier Jøran Nøstvik, som på vegne av Rederiforbundet koordinerer hjelpeinnsatsen.

– Det er en totalt ødelagt by. Den eneste hele bygningen jeg ser, er kirken. Sju båter på mellom 50 og 80 meter ligger på land. Også konteinere er blåst og skylt rundt 80 meter inn på land, og det ligger knuste ruter over alt, sier Nøstvik til NTB.

Treningsskip

Rundt klokken 09 lokal tid fredag la skipet TS Kapitan Felix Oca til kai i Tacloban. Skipet, som er sendt av Norges Rederiforbund, brukes til vanlig som treningsskip for filippinske sjøfolk på norske fartøyer, men er nå omdisponert til hjelpeskip etter tyfonen som rammet Filippinene før helgen.

234 personer er om bord på skipet. Av disse er det 159 kadetter. Alle hjalp til med lossingen fredag.

– Det har ikke manglet på motivasjon om bord hos noen til å bidra for dem som sårt trenger det, sier Nøstvik.

– Vi losser medisin, matvarer, klær og familiepakninger med mat, som skal utleveres direkte til ofrene for tyfonen her i Tacloban, opplyser Nøstvik, som til daglig er viseadministrerende direktør ved Norwegian Training Center Manila, som har chartret skipet. Senteret utdanner filippinere som skal arbeide på norske skip.

Hindrer plyndring

Representanter fra hæren og politiet er på stedet for å ivareta sikkerheten og hindre plyndring. Også Røde Kors er på stedet for å sørge for at varene bringes ut til folket. Det hele blir kontrollert av filippinske myndigheter.

– Vi har med 15 tonn medisiner av forskjellig karakter, 50 paller med vann, 10.000 familiepakninger med mat, pluss en del 50-kilossekker med ris, så vi har mat til mer enn 10.000 mennesker, sier Nøstvik.

Han regner med at de vil være ferdig med lossingen lørdag morgen. I alt 100 tonn nødhjelp er med på skipet. Over 50 selskaper og organisasjoner har bidratt med mat, medisiner, vann og annet utstyr.

Nok et skip venter

– Vi er glade for å se at hjelpen kommer fram, og det er oppmuntrende å se det enorme engasjementet og viljen til å hjelpe som norske rederier har vist disse dagene, sier administrerende direktør Sturla Henriksen i Rederiforbundet. – Men det trengs mer, tilføyer han.

Skipet gikk fra Manila onsdag og skal etter planen returnere dit for å hente enda en last med nødhjelp til Tacloban.

I tillegg har Norges Rederiforbund via et medlemsrederi stilt nok et skip til rådighet i nødhjelpsarbeidet. Dette befinner seg nå i Surabaya i Indonesia og står klart til å bli lastet med nødhjelp. Rederiforbundet venter nå på en snarlig avklaring på hvorvidt også dette skipet kan brukes i nødhjelpsarbeidet.

Framskritt

Ifølge nyhetsbyrået DPA er hjelpeinnsatsen nå i ferd med å ta seg opp etter naturkatastrofen.

Lastebiler med forsyninger har nå nådd fram til 30 av i alt 40 byer i provinsen Leyte, hvor Tacloban er hovedstad, opplyste innenriksminister Mar Roxas fredag.

Situasjonen har vært desperat for mange filippinere etter tyfonen, og plyndring og vold har vært utbredt flere steder. (NTB)

Mer fra Dagsavisen