Verden

Store sivile lidelser i «glemt» krig

Da Shifa-sykehuset ble bombet kunne ikke Khaled Homsi gjøre annet enn å se hvordan etasjene kollapset over pasientene og sykehuspersonalet.
40 lik ble senere gravd ut av ruinene.

JERUSALEM (Dagsavisen): Det syriske flyvåpenets bombing av det sju etasjer høye sykehuset utenfor Aleppo sist onsdag sjokkerer selv krigsvante syrere som de siste 20 månedene har levd med regimestyrkenes brutalitet.

- Det er en katastrofe det som skjer her, sier en oppgitt lokal kjøpmann, Khaled Homsi, som arbeider like ved sykehuset.

- Gjorde israelerne noe slikt i Gaza? Aldri. Dette er en krigsforbrytelse, sier kjøpmannen, og krever en fordømmelse fra verdenssamfunnet.

De syriske bombene jevnet det store sykehuset med jorden. Flere overlevende ble funnet i ruinene, men etter bombingen er det ikke lenger noe sted som kan behandle de sårede. Sykehuset var det siste og eneste stedet folk i området kunne få legebehandling.

Siviles lidelser

Nyheten om bombingen av Shifa-sykehuset spredte seg raskt blant folk i området. Men på Syrias statskontrollerte fjernsyn ble ikke angrepet nevnt med et ord, som om det ikke hadde funnet sted. Derimot viste fjernsynskanalen til president Bashar Assads løpende rapporter fra Israels angrep mot Gaza. Slik ble siviles lidelser - syrere, palestinere og israelere - knyttet sammen av to adskilte kriger som utspilte seg samtidig i det samme lille området i vestlige Midtøsten.

Helt adskilte er konfliktene imidlertid ikke. Palestinske Hamas var inntil den arabiske demokrativåren brøt ut en nær alliert av nettopp Assad. Og tidligere «brukte» Assad også Hamas i sin egen strid med Israel, men den syriske presidenten er i dag blitt mer marginalisert i regionen på grunn av opprøret hjemme.

Over i Gaza forsøker palestinere i disse dager å komme seg etter de åtte dagene med kontinuerlige israelske angrep. Spesielt regjeringskontorene til Hamas er hardt rammet. Men krigen i Gaza skapte ikke noen pause i kampene i Syria, der mer enn 40.000 mennesker er blitt drept bare de siste 20 månedene.

Føler seg tilsidesatt

Og syriske menneskerettighetsaktivister, som i disse dager føler seg stadig mer tilsidesatt og glemt av verdenssamfunnet, har nå gjort et brutalt regnestykke: Mens Israel under offensiven mot Gaza drepte 160 palestinere, ble 817 syrere drept i samme periode. Bare sist mandag ble 150 syrere drept.

Lidelsene i Midtøsten er i disse dager enorme. Og det hjelper ikke en sivil israeler, som kanskje har mistet sitt hjem i et palestinsk rakettangrep, å vite at palestinere i Gaza har det langt verre. Og palestineres skjebne i Gaza blir ikke lettere av at livet i Syria for tida er verre.

Også i helgen fortsatte kampene i Syria med uforminsket styrke. Opposisjonsstyrker greide å erobre tre av regimets militærbaser, noe som også ga opprørerne tilgangen til nye våpen. Det skal imidlertid ikke ha vært opprørsstyrkene fra den frie syriske hæren som sto bak erobringen, men i stedet utenlandske jihadister med al Qaida-sympatier. Gjennom hele helgen lå de militante islamistene i Aleppo-området i kamper med lokale kurdiske grupper lojale til president Assad.

En som advarer sterkt mot å glemme Syria er USAs tidligere utenriksminister Condoleezza Rice. I en artikkel i Washington Post i helgen skrev Rice at Midtøsten «som vi har kjent det» om kort tid ikke lenger vil eksistere, og at stat etter stat går i oppløsning.

«Siste sjanse»

- Krig er ikke i ferd med å forsvinne fra Midtøsten. I stedet ser vi oppbyggingen mot et nytt, farlig crescendo. Det som kommer vil få dagens vold og lidelser til å virke tamme i forhold, skrev hun.

Rice tilhørte den amerikanske administrasjonen som for første gang plasserte demokrati i Midtøsten på verdens dagsorden. Nå frykter hun at alt kan gå tapt.

- Vår evne til å holde regionen sammen og gjenbygge Midtøsten på et styrket fundament basert på toleranse, frihet og demokratisk stabilitet, er i ferd med å gli ut av våre hender, skrev hun.

For Rice er Syria den «siste sjansen», og hun oppfordrer USA, sammen med regionale krefter, til å etablere flyforbudssoner i Syria der Assads jagerfly ikke skal kunne operere.

Tilbakeholden

Foreløpig ser imidlertid verdenssamfunnet ut til å vegre seg for dypere involvering i opprøret mot Assad. Nettopp tilbakeholdenheten fra Vestens side har ført til at militante islamister fra utlandet strømmer til Syria for å støtte de lokale opprørerne. Og islamistenes nærvær ser igjen ut til å styrke kreftene i Vesten som foretrekker den tilbakeholdne linjen.

Syria på sin side ser tegn til at Vesten faktisk legger planer for å etablere flyforbudssoner i landet. NATO vurderer å utplassere Patriot-raketter i Tyrkia nær den syriske grensen. Rakettene er laget for å skyte ned innkommende raketter, men kan også brukes til å angripe fly. Syria frykter at en utplassering av rakettene vil bli det første steget mot en dypere vestlig involvering.

roger.hercz@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen