Verden

Obama på snarvisitt

USAs president Barack Obama forsvarte ytringsfriheten og demokratiet da han talte til FNs generalforsamling i går. Men Obama tok seg ikke tid til å møte noen statsledere på tomannshånd.

NEW YORK (Dagsavisen): For tre år siden holdt Obama sin første tale til en forventningsfull samling statsledere under FNs årlige generalforsamling i New York. Han markerte avstand til tidligere president George W. Bush da han hyllet verdensorganisasjonen og varslet større amerikansk engasjement i internasjonale spørsmål. Talen ble mottatt med trampeklapp av statslederne og ministrene i salen.

I år er president Barack Obama opptatt med innenrikspolitikk. Det er under seks uker igjen til det amerikanske presidentvalget, noe både Obamas tale og hans korte besøk til New York bar preg av. Han både åpnet og avsluttet sin tale i FNs storsal med en hyllest til den amerikanske ambassadøren Christopher Stevens, som ble drept i et angrep mot USAs konsulat i Libya for to uker siden.

- Christopher Stevens representerte det beste av Amerika. Han bygde bruer over hav og mellom kulturer, sa Obama.

Den amerikanske presidenten var taler nummer to, etter Brasils president Dilma Rousseff.

Lynvisitt

I stedet for å delta på den tradisjonelle lunsjen med FNs generalsekretær Ban Ki-moon, deltok Barack Obama på tidligere president Bill Clintons stormøte Clinton Initiative på den andre siden av byen. Det gjorde også republikanernes presidentkandidat Mitt Romney.

USAs president brøt også lange FN-tradisjoner ved ikke å ha et eneste bilateralt møte under sin snarvisitt til åpningen av FNs generalforsamling, som regnes som årets viktigste diplomatiske møteplass. Verken Israels statsminister Benjamin Netanyahu eller Egypts nye president Mohammed Mursi fikk møte presidenten på tomannshånd.

Flere FN-diplomater uttrykker skuffelse over Obamas snartur. At han ikke hadde tid til bilaterale møter, men fant tid til å delta på talkshowet «The View», ledet av blant annet skuespilleren Whoopi Goldberg, skuffet diplomater og førte til kritikk fra republikansk side. I fjor holdt Barack Obama 13 bilaterale møter med statsledere under FNs generalforsamling, ifølge avisen McClatchy.

Frihetsforsvar

Som forventet kom Barack Obama med få løfter og nye signaler i sin tale, men holdt et engasjert forsvar for ytringsfriheten, fulgt av innstendige oppfordringer om respekt og felles ansvar. De siste par ukene har videoen «Innocence of Muslims» ført til protester og angrep på vestlige ambassader i store deler av den muslimske verden. Obama kalte videoen frastøtende, men sa den ikke kan forbys.

- Vi må jobbe for en verden der forskjeller styrker oss, ikke definerer oss, sa Obama, som understreket at det er alles ansvar å stå imot ekstremisme og intoleranse.

«Glitrende»

Norges utenriksminister Espen Barth Eide fulgte Barack Obamas tale i FN-salen i går. Han mener det er naturlig at den amerikanske presidenten konsentrerer seg om egen valgkamp, men at det var en tale både til USA og til verden.

- Obama er i en valgkampsituasjon, og det er helt naturlig at han tenker på det når han holder tale. Han snakker jo på vegne av amerikanerne. Obama har en utrolig evne til å snakke både til amerikanere og verden på en gang, til stor forskjell fra tidligere president George W. Bush, sier Eide til Dagsavisen.

Han kaller Obamas tale for en «glitrende appell».

- Obamas tale var en tale om frihet, ansvar og respekt, sier utenriksministeren.

Syrisk stillstand

Den brutale borgerkrigen i Syria sender skygger over FN-toppmøtet, men ingen forventer noen resolusjon eller handling fra FNs sikkerhetsråd. Det er heller ingen tegn på bevegelse fra Syrias regime. Russland, som en av fem stater med vetorett, har så langt ikke villet fordømme voldshandlingene i Syria, og Sikkerhetsrådets handlingslammelse er ekstra påfallende denne uka under åpningen av FNs 67. generalforsamling.

De militære angrepene mot Libya, som indirekte førte til diktator Muammar Gaddafis død, lente seg på en resolusjon fra FNs sikkerhetsråd. Både Russland og Kina vil unngå lignende angrep, og begge har vært svært lite villige til å stille seg bak resolusjoner som fordømmer regimet i Syria. Heller ikke USA er villige til å ty til våpen for å stanse volden i Syria.

- I dag erklærer vi at Bashir al-Assads tid må være over. Framtida må ikke tilhøre en diktator som massakrerer sitt eget folk, sa Barack Obama fra talerstolen, men uten noen konkrete løfter om handling eller tidsfrister.

Ingen reform i vente

Brasils president Dilma Rousseff kom med skarp kritikk av et FN med fem vetomakter, basert på verdens maktbalanse etter andre verdenskrig, og ba innstendig om en omfattende reform av verdensorganisasjonen. Også Norge går inn for en reform av FN og Sikkerhetsrådet, men det er liten stemning for reformer nå, og Norge vil ikke bruke tid på arbeid for en reform denne høynivåuka. Verken USA eller noen av de andre fem er villige til å gi opp vetoretten.

heidi.taksdal.skjeseth@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen