Verden

Struper demokratiet

Maktkampen mellom Romanias statsminister Victor Ponta og presidenten truer den demokratiske utviklingen i landet.

Mens alles øyne er rettet mot kriserammede Hellas, brygger det opp til politisk storm i Romania.

De siste par ukene har nemlig den ferske statsministeren Victor Ponta forsøkt å få mer makt på bekostning av demokratiske institusjoner.

I går pågikk det diskusjoner om å stille president Traian Basescu for riksrett. Ponta gjør nå alt han kan for å fjerne presidenten. I tillegg vil han frata landets grunnlovsdomstol makt til å dømme over vedtak gjort av nasjonalforsamlingen, noe som vil gjøre det enklere å avsette presidenten.

Skandaler

«Ut med Basescu» har sinte demonstranter ropt i Bucurestis gater denne uka. Også tilhengere av presidenten har tatt til gatene og forsvart Basescu.

Det har ikke vært mangel på skandaler i Romania den siste tida. Og alle er de linket til statsminister Ponta, som kom til makten i mai.

Først ut var en korrupsjonsskandale for to uker siden, der den tidligere statsministeren Adrian Nastase, en av Pontas nærmeste rådgivere, ble dømt til fengsel for korrupsjon. Pontas støttespillere gikk hardt ut og mente straffen var politisk motivert.

Den andre nyheten som har vakt oppsikt er at Ponta anklages for å ha plagiert store deler av doktorgraden han tok i 2003. På toppen av dette reiste Ponta til EU-toppmøte i Brussel i forrige uke, tross en domstolsavgjørelse som fastslo at presidenten skal representere Romania utenfor landets grenser.

Nytt Ungarn

På den korte tida Ponta har sittet i regjering, har han rukket å gjøre mye skade, skriver professor Kim Lane Scheppele ved Princeton University i The New York Times.

Hun trekker paralleller til Ungarn hvor statsminister Viktor Orbán i vinter kom med grunnlovsreformer som blant annet innebar et mindre uavhengig rettsvesen til kraftige protester fra folket og ikke minst EU.

- Er Romania på vei til å bli et nytt Ungarn? Det høres kjent ut - forsøket på å svekke makten til konstitusjonelle krefter, utført av en hovmodig statsminister som hater å tape. Men likheten stanser også der, skriver Scheppele.

Både EU og USA uttrykker bekymring over angrepet på demokratiet i Romania, som ble medlem av EU i 2007.

- Det er bekymringsfullt at Romania reduserer innflytelsen til uavhengige institusjoner som grunnlovsdomstolen, heter det i uttalelsen fra EU-kommisjonen.

EU-krise

Romania er et av mange nylig gjenetablerte demokratier i Europa, påpeker professor John Erik Fossum ved ARENA Senter for europaforskning ved Universitetet i Oslo.

- Ingen har kunnet bli medlem av EU uten å oppfylle grunnleggende demokratiske kriterier, som levedyktige institusjoner innenfor politikk og økonomi. Romania er blant de medlemslandene som ikke har lange tradisjoner med demokrati, noe vi ser tydelig nå, sier Fossum til Dagsavisen.

EUs krise er ikke bare økonomisk, men har også klare institusjonelle og konstitusjonelle trekk, mener han.

- Det ser ut som de demokratiske institusjonene svekkes i medlemsstatene, noe Orbán i Ungarn tjener som et godt eksempel på. Ponta driver også klassisk maktkamp, og svekker det konstitusjonelle vernet for å få institusjoner til å samsvare med hans visjoner, sier professoren.

Mer fra Dagsavisen