Verden

«Guds partikkel» kan være funnet

Atomfysikere ved CERN-laboratoriet har funnet en ny partikkel som kan være Higgs' boson – også kjent som «gudspartikkelen».

– Dette er et foreløpig resultat, men vi mener det er svært solid, sa CERN-talsmannen Joe Incandela da han presenterte de siste funnene i jakten på bosonet onsdag morgen.

Hvorvidt bosonet finnes eller ikke, er et avgjørende spørsmål i fysikken. Hvis det viser seg at partikkelen ikke eksisterer, vil forskerne bli nødt til å skrive om mange av teoriene om universets begynnelse og virkeligheten som omgir oss.

Den britiske forskningsinstitusjonen Science & Technology Facilities Council (STFC) bekreftet onsdag at partikkeljegerne har oppnådd viktige resultater.

– Jeg kan bekrefte at det er funnet en partikkel som er i overensstemmelse med teorien om Higgs' boson, sa John Womersley fra STFC.

Higgs følger med

Bosonet er oppkalt etter den britiske fysikeren Peter Higgs, som i 1964 la mye av grunnlaget for jakten på partikkelen.

Higgs var selv til stede i foredragssalen ved CERN-laboratoriet utenfor Genève onsdag morgen. Foredraget ble i tillegg vist live på internett slik at forskere over hele verden kunne følge med.

De siste dagene har teoriene svirret om hva som var i vente fra CERN. Men uansett hva som måtte komme, ville det være spennende, ifølge professor Peter Knight, leder for Institute of Physics i Storbritannia.

– Uansett om standardmodellen bekreftes gjennom oppdagelsen av Higgs' boson, eller om vi må gå bort fra denne teorien og begynne å skrive lærebøkene på nytt, vil det bli en historisk dag for vitenskapen, mener Knight.

Standardmodellen er navnet på en omfattende teori som binder sammen mange av de ulike delene av fysikken.

Sikre i sin sak

Et avgjørende spørsmål er hvor sikre CERNs forskere er på sine funn.

Forskerne har tidligere sagt at de ikke vil kunngjøre noe før de har beviser som ligger på sannsynlighetsnivået «5 sigma», det vil si at det er mindre enn 0,00006 prosents sjanse for at funnene skyldes tilfeldige sammentreff.

De nye oppdagelsene er gjort i CERNS nye partikkelakselerator Large Hadron Collider.

I denne 27 kilometer lange underjordiske tunnelen prøver forskerne å gjenskape Big Bang-lignende tilstander ved å få protoner til å kollidere i noe som ligger nær lysets hastighet. På den måten har de forsøkt å mane fram Higgs' boson.

«Guds partikkel»

Forskerne mener Higgs-bosonet kan gi oss svaret på mysteriet om hvorfor universet i det hele tatt har masse, og bosonet er blitt kalt «gudspartikkelen» fordi det er så sentralt i fysikken, men samtidig så hemmelighetsfullt.

Letingen etter Higgs' boson er avgjørende fordi partikkelen er den siste manglende brikken i standardmodellen, forklarer fysiker Troels Petersen ved Københavns Universitet. Han tror de nye funnene ved CERN kan få stor betydning.

– Det blir ikke særlig større enn dette, sier Petersen til nyhetsbyrået Ritzau.

Fra før har forskere påvist alle de andre partiklene som hjernene bak standardmodellen forutså eksistensen av.

Mer fra Dagsavisen