Verden

Assange kan bli utlevert

Britisk høyesterett har besluttet at Julian Assange kan utleveres til Sverige.

Julian Assange har tapt det foreløpig siste slaget i sin lange kamp mot utlevering til Sverige. Men det kan ennå ta uker eller måneder før saken blir avgjort.

Ugyldig arrestordre

Britisk høyesterett besluttet onsdag at WikiLeaks' grunnlegger Julian Assange kan utleveres til Sverige, der han er siktet for seksuelle overgrep. Et flertall på fem av sju dommere gikk inn for å opprettholde avgjørelsen om å tillate utleveringen. Han fikk dermed ikke gjennomslag for sin påstand om at den europeiske arrestordren som er utstedt mot ham, og som utleveringen bygger på, er ugyldig.

– Utleveringsbegjæringen mot Assange er fremmet på lovlig vis, og hans anke mot utleveringen er derfor avvist, sa høyesterettsjustitiarius Nicholas Phillips.

Utleveringen vil imidlertid ikke skje med det første. Assanges advokater har fått to uker på seg til å vurdere dommernes beslutning og kan kreve hele saken gjenopptatt, ifølge BBC.

De kan også anke saken videre til Den europeiske menneskerettighetsdomstolen, og Assange kan da be om at utleveringen ikke iverksettes før det er kommet en dom derfra.

Voldtekt og overgrep

To kvinner har rettet anklager mot australske Julian Assange i Sverige. Han er siktet for en voldtekt og flere tilfeller av seksuelle overgrep.

Overgrepene skal ha skjedd sommeren 2010. Assange ble pågrepet i Storbritannia i desember samme år, men ble senere løslatt mot kausjon.

Utlevering til Sverige siden blitt godkjent i to lavere rettsinstanser, men Assange har anket kjennelsen helt til britisk høyesterett. Hans advokater hevder den svenske utleveringsbegjæringen ikke er gyldig, fordi den ikke er utstedt av en dommer, men av påtalemyndigheten. Han har sittet i husarrest i London i påvente av avgjørelsen i høyesterett.

Frykter USA

Assange og hans tilhengere har tidligere sagt at de frykter at Sverige vil utlevere ham til USA, fordi han har bidratt til å offentliggjøre hemmelig informasjon blant annet om krigene i Afghanistan og Irak.

– Det er et mareritt som pågår døgnet rundt, siden vi ikke vet om han er utenfor fare og siden de største regjeringene i verden har ham i sikte, sa nettaktivistens mor, Christine Assange, til det australske TV-selskapet Network Seven.

Hun frykter sønnen vil bli satt i isolat dersom han blir overført til Sverige.

Hun hadde reist til London for å være til stede under rettsmøtet.

Assange grunnla WikiLeaks i 2006 og ble verdenskjent da han fikk hendene på store mengder graderte dokumenter fra USA.

Når det gjelder anklagene om overgrep, har Assange hevdet at kvinnene hadde samtykket til den seksuelle kontakten.

(NTB)

Mer fra Dagsavisen