Verden

Familier drept i sine hjem

Folk ble henrettet av regimetro milits, ikke ild fra tunge våpen, har overlevende fra Houla fortalt FN.

Flere land viser nå sin avsky ved å utvise syriske diplomater.

Det ser ut til at hele familier er blitt drept i sine egne hjem, fortalte FN-talsmannen Rupert Colville i Genève tirsdag.

I to runder

Færre enn 20 av de 108 som er bekreftet drept i den syriske byen Houla, døde som følge av artilleri og ild fra stridsvogner, ifølge talsmannen. Han understreker imidlertid at granskingen av hendelsene er i en tidlig fase.

Ifølge de overlevende ble de fleste ofrene drept i to runder med summariske henrettelser i landsbyen Taldaou, en del av Houla. Flere familier skal være skutt i sine egne hjem.

Overlevende legger skylden på det Colville omtaler som paramilitære grupper som støtter regjeringsstyrkene. Gjengene kalles shabbiya, som betyr spøkelser, men i Syria brukes i betydningen bøller.

Bevæpnet og brutale

Ifølge opposisjonen har svartkledde menn, væpnet og med lav terskel for brutal voldsbruk, gjort mange av de skitneste jobbene i regimets forsøk på slå ned oppstanden det siste året.

Slik kan Assads medarbeidere og de soldater framstå som uskyldige.

Ifølge BBC er mange av shabbiyaene alawitter, og tilhører altså samme sjiamuslimske retning som Assad-familien.

– Shabbiya er regimets bøller, sier Kai Kverme, Midtøsten-kjenner ved Universitetet i Oslo.

Han sier det er mye man ikke vet om disse gjengene, selv om det antas at president Bashar al-Assads bror Maher har en nøkkelposisjon for å gi gruppene beskjed om hva de skal gjøre.

– De er ikke formelt organisert. Det er løst sammensatte grupper som består av forskjellige folk. Delvis er det folk som kommer fra statspartiet (Baath) eller som er knyttet til sikkerhetstjenestene. Det finnes ingen formell ledelse, forteller Kverme.

Uklart om forløpet

Men det er ikke slik at det kommer noen direkte ordre fra øverste hold om å gå til angrep på bestemte byer, gjengene deltar snarere i hærens offensiver, ifølge Kverme.

Han holder muligheten åpen for at hendelsene i Houla kan være et lokalt hevnangrep. At det skal være opprørere som har begått ugjerningen, for å framtvinge en internasjonal intervensjon, har han mindre tro på.

Han påpeker at myndighetene i landet gjør det vanskelig å finne ut hva som egentlig er skjedd, fordi journalister og andre ikke får tilgang. FNs observatører er imidlertid i ferd med å samle informasjon om hva som skjedde.

Utviser diplomater

Minst 108 mennesker ble drept i massakren fredag og lørdag, har FN-observatørene i Syria slått fast. Colville bekrefter at 49 barn er blant de drepte.

FNs sikkerhetsråd har fordømt massakren, og Australia og en rekke EU-land har utvist syriske diplomater i protest. USA kommer til å gjøre det samme, ifølge den britiske utenriksministeren William Hague. Han sier verdenssamfunnet slik vil gi uttrykk for sin forferdelse over drapene på uskyldige mennesker.

Russland, som er det syriske regimets viktigste støttespiller internasjonalt, sluttet seg til fordømmelsen i Sikkerhetsrådet, men har samtidig hevdet at også opposisjonen må ta sin del av skylden.

Annan i møter

Massakren har satt et stort spørsmålstegn over fredsplanen til FN og Den arabiske ligas spesialutsending Kofi Annan. Han hadde tirsdag et to timer langt møte med Syrias president Bashar al-Assad i Damaskus.

Annan sa han var dypt bekymret og ga «i klare ordelag» uttrykk for at fredsplanen ikke kan lykkes uten modige skritt for å stanse volden, opplyser Annans talsmann Ahmad Fawzi.

Fredsplanen omfatter en våpenhvile som skulle tre i kraft for seks uker siden, men som ingen av partene har overholdt.

Syriske myndigheter skulle også frigi fanger og trekke tunge våpen ut av byene. Det er ikke skjedd.

Assads regjering har anklaget terrorister for å stå bak massakren i Houla og hevder regjeringssoldatene ikke gjorde annet enn å forsvare seg. (NTB)

Mer fra Dagsavisen