Verden

Én million kokainmisbrukere i Storbritannia

På ett år har antallet registrerte kokainmisbrukere

Aldri før har det vært registrert flere kokainmisbrukere i Storbritannia. På ett år har det vært en økning av misbrukere på 25 prosent, og Storbritannia har nå over én million kjente kokainmisbrukere, kommer det fram av data fra Den britiske krimstatistikken. Nesten halvparten av brukerne er i tenårene eller tidlig 20-årene, melder The Independent.

Billigere stoff

Rapporten som ble lagt fram i forrige uke sparker naturlig nok i gang debatten om hvorvidt regjeringen gjør nok for å stanse økningen i misbruket. Selv om den konservative opposisjonen mener tallene viser at Brown-regjeringen har mislyktes fullstendig i å få bukt med den alarmerende utviklingen, og at regjeringen burde ha gitt topp prioritet til jakten på de som formidler stoffet, kan det vise seg at økningen i misbruket skyldes faktorer som ligger utenfor myndigheters kontroll.

Det blir påpekt at tilgjengeligheten til stoffet er blitt lettere, og at prisene er halvert. Ett gram koster rundt 40-60 pund (400-600 kroner), mot over 100 pund for noen år siden. Det gjør at kokain rent økonomisk blir et alternativ til alkohol, der venner går sammen om å kjøpe stoffet. Stoffet er også populært fordi det kan gi en seksuell stimulans på kort sikt.

Storbritannia er hardt rammet av finanskrisen og tall fra mai viser at 7,6 prosent av den voksne befolkningen nå er uten arbeid. Rapporten konkluderer med at økningen av kokainmisbruket forekommer både i de tradisjonelt utsatte samfunnslagene, der arbeidsledighet og sosial nød dominerer, men også i unge, urbane miljøer.

Økning i unge miljøer

Forskere fra John Moores-universitetet i Liverpool publiserte i juni en rapport som viser at stadig flere unge kvinner bruker kokain, og at dopet har fått større aksept hos de unge, rike i såkalte festmiljøer i storbyene. London peker seg særlig ut.

– Vi ser en økning i bruken i både de mest typiske belastede samfunnsområdene og i de velstående miljøene som tradisjonelt har vært assosiert med kokain som et «champagnestoff», sier Jim McVeigh, leder for seksjon for stoffbruk ved senter for folkehelse ved John Moores-universitetet til Reuters.

– Ikke fornøyde

10 prosent av Storbritannias drøyt 60 millioner innbyggere opplyser at de har forsøkt kokain. Det er tre ganger så mange som for 15 år siden. Bruken av cannabis har imidlertid sunket de siste årene. I 1996 opplyste 9,5 prosent av alle briter at de hadde prøvd cannabis. Tilsvarende tall for 2009 er 7,9 prosent.

– Vi er ikke tilfredse. Vi har satt i gang omfattende tiltak for å takle kokainbruken, fra å øke håndhevelsen av lovene til å begrense tilgangen, sammen med effektiv behandling, sier Alan Campbell ved departementet for immigrasjon og nasjonal sikkerhet og orden.

Forsker McVeigh peker også på at et «medisinert samfunn» som Storbritannia, der du kan få kjøpt alt fra potenspiller til slankemidler på Internett, gjør at kokain blir lettere sosialt akseptert.

– Jeg tror folk en gang i tida så på narkotika som en homogen gruppe stoffer som man enten drev med eller ikke drev med. Vanene er mye mer overlappende nå, sier McVeigh.

For bildet er ganske tydelig. Kvinner nærmer seg kokainnivået til sine mannlige venner, noe som forskere setter i sammenheng med større likestilling og et generelt høyere alkoholinntak. 2,4 prosent av norsk ungdom mellom 15 og 20 år oppga i 2005 at de har prøvd kokain, ifølge tall fra Helsedirektoratet. For Oslo er dette tallet 3,4.

Mer fra Dagsavisen