Verden

Uskyldige på flukt fra blodig gatekrig

Islamister og regjeringsstyrker fører harde kamper i tettbygde strøk om makten i Somalia. Minst

Øyenvitner forteller om døde mennesker i gatene. Tungt bevæpnede, unge gutter fører krig midt i Somalias hovedstad Mogadishu. Krigen står mellom islamister som vil innføre islamsk republikk i Somalia, med en streng tolkning av sharialovene, og en regjering som i praksis har hatt liten makt siden den ble opprettet i 2004 og som mangler legitimitet i befolkningen. Uskyldige mennesker forsøker å komme seg vekk som best de kan. På åtte uker er det meldt om 204.000 mennesker på flukt ut av hovedstaden, og regjeringen trygler nabolandene om hjelp.

Land i oppløsning

De harde kampene har pågått med økt styrke siden begynnelsen av mai, men årsaken er et maktkaos som oppsto for flere år siden, understreker seniorforsker Johan Helland ved Chr. Michelsens institutt i Bergen.

– Da Somalias forrige regjering, under ledelse av diktatoren Siad Barre, falt i 1991, gikk landet i oppløsning. Man fikk da en situasjon med klaner som dominerte ulike deler av landet og som sloss mot hverandre for å få kontroll. Det var særlig Mogadishu som tiltrakk seg oppmerksomhet. Dette varte til sommeren 2005 da islamske domstoler klarte å etablere en orden i Mogadishu som ble satt stor pris på av folk, sier han.

Men også innen de islamske domstolene har det vært splittelser og noen har gått i mer radikal retning enn andre.

Islamistene som nå fører kamp mot regjeringen, ledes av Al Shabaab – opprinnelig en militær gren av de islamske domstolene. Al Shabaab kontrollerer nå store deler av det sørlige Somalia. Organisasjonen har erklært tilknytning til Al-Qaida, selv om de fleste eksperter antar at denne tilknytningen er svak.

Hensynsløst

– Al Shabaab har hatt stor militær framgang de siste månedene. Kampene i Mogadishu har vært av og på lenge. Krigføringen er hensynsløs, med tunge våpen i tettbygde strøk. Det går hardt utover sivile, sier Helland.

Selv om vel 200.000 mennesker er drevet på flukt de siste to månedene, har Somalia totalt flere millioner internt fordrevne flyktninger. Forholdene de lever under, beskrives som forferdelige. Nyhetsbyrået IRIN intervjuet i går den eldre mannen Mahamud Ali, som bor i en av flere flyktningleire i Kismayo om lag 50 mil sør for Mogadishu.

– Vi lever under svært dårlige forhold. Sist vi fikk hjelp, var i april. Folk er i en desperat situasjon, sier han.

Flyktningleirene er overfylte og til dels svært syke mennesker får ikke oppfylt sine mest elementære behov.

– Noen ganger er 500 mennesker tvunget til å dele samme latrine. Det er helt vanlig i Kismayo at barn bruker åpne uteområder som toalett fordi de ikke har annet valg. Mange barn og eldre er underernærte, fortsetter Ali.

Truer Kenya

Ifølge den somaliske Elman Human Rights Organization, som holder til i Mogadishu, er 542 mennesker drept og 2.137 skadet siden 7. mai.

– De drepte er for det meste kvinner og barn. Tallene representerer bare det vår organisasjon har kunnet bekrefte, sier organisasjonens leder Ali Sheikh Yassin.

Det somaliske parlamentet har bedt nabolandene og resten av det internasjonale samfunnet om hjelp mot de islamistiske opprørerne. Om lag 4.000 fredsbevarende soldater fra Den afrikanske unionen (AU) er utplassert, men forsvarer bare offentlige eiendommer.

Al Shabaab truer med represalier om nabolandene blander seg inn. Ifølge Reuters truer organisasjonen blant annet med å angripe Kenya og «ødelegge de høye bygningene i Nairobi», dersom det skjer.

Mer fra Dagsavisen