Verden

NASA: – Mars er levende

NASA har funnet metan på Mars. Dette kan skyldes liv, sier den amerikanske romforskningsetaten.

Metan dannes på vår planet i hovedsak etter nedbrytning av visse typer organisk materiale, eller etter geologiske prosesser, slik som vulkansk aktivitet.

Kan skyldes liv

Mars-metanen, som er oppdaget i nærheten av vanndamp, kan være et biprodukt av organismer kalt metanogener som bor i vannet under undergrunnsis, ifølge den britiske avisen The Daily Telegraph.

– Mikrober som produserte metan fra hydrogen og karbondioksid var en av de første formene for liv på Jorden, påpeker lederen for NASAs astrobiologiske institutt, Carl Pilcher.

NASA er imidlertid ikke sikre på om funnet skyldes at det finnes liv på den røde planeten, men det finnes ingen kjente aktive vulkaner på naboplaneten vår.

Planeten er levende

– Hvis det skulle vise seg at dette metanet stammer fra vulkanisme, vil det være snakk om sovende vulkaner. Det vil bety at det er god varme på undergrunnen og der kan det være muligheter for at det finnes mikroorganismer, sier astronomen Knut Jørgen Røed Ødegaard til VG Nett.

Til tider produseres det like mye metan på Mars som det produseres på de mest metanrike stedene på jorda, ifølge Norsk Romsenter.

– Funnet viser at planeten er levende, enten biologisk eller geologisk, skriver NASA på hjemmesiden sin.

Les mer på NASAs hjemmeside.

Mer fra Dagsavisen