Verden

Håpet svinner for 250 savnede

250 mennesker er trolig døde etter en ferjeulykke i Indonesia søndag. Letingen etter overlevende fortsetter, men myndighetene tror alt håp er ute.

Det var 267 passasjerer om bord i ferja da den gikk ned, ifølge offisielle tall. I underkant av 20 er blitt funnet i live av lokale fiskere i farvannet der båten sank.

Indonesias transportminister Jusman Syafii Djamal sa i går at det var lite håp om å finne flere savnede i de kraftige bølgene mer enn 24 timer etter at skipet gikk ned, melder NTB.

Ferjeulykker er ikke uvanlig i landet som består av 17.000 øyer og som derfor er avhengig av sjøbåren transport. Årsaker som manglende investeringer i infrastruktur og sikkerhet, og en tendens til å tillate for mange passasjerer om bord på ferja nevnes som mulig årsaker.

For to år siden mistet over 400 mennesker livet da en ferje sank mellom øyene Java og Borneo.

Dårlig vær

Det rapporteres om dårlig vær i området der båten gikk ned. Transportminister Djamal lovte i går en granskning for å finne ut hvorfor det 700 tonn store skipet la ut på reisen fra Pare-Pare på Sulawesi til Samarinda på Borneo til tross for advarsler om hardt vær.

Fly og marineskip søkte i området etter overlevende i går, men kraftig regn, sterk vind og høye bølger gjorde arbeidet vanskelig. Både indonesiske militære styrker og Røde Kors bisto i arbeidet.

Overlevendes skildringer gir grunn til å tro at det var det dårlige været som gjorde at båten sank.

– Jeg følte at båten kantret mot venstre, før den plutselig ble snudd opp ned, forteller en overlevende til BBC.

De fleste passasjerene skal ha vært til sengs da båten sank natt til søndag. Kystvakten mistet kontakt med ferja klokka to søndag morgen. Da befant den seg rundt 50 kilometer fra Sulawesis kyst.

Reddet av bananer

Til tross for myndighetens frykt for at det vil være vanskelig å finne flere overlevende, er ikke alt håp ute. En av de overlevende forteller at han lå i åpent hav i 27 timer før han ble funnet av fiskere og dratt i sikkerhet.

– Jeg hoppet i havet før ferja kantret. Jeg så mange mennesker som skrek i panikk og ba om hjelp idet båten bikket over og de mistet balansen, sier han til nyhetsbyrået AFP.

Han forteller at han overlevde ved å klenge seg fast til flytende bananer som falt ut av skipets lasterom idet båten gikk ned.

Selv om myndighetene oppgir at rundt 250 personer er savnet, kan tallet være høyere. Det er ikke uvanlig at flere passasjerer ikke står på passasjerlisten og at ferjene er overfylte.

Båter er en viktig del av transportnæringen i Indonesia, som består av over 17.000 øyer og 235 millioner mennesker.

En indonesisk kvinne viser fortvilet fram fotografier av familiemedlemmer som er savnet etter at en ferje sank utenfor øya Sulawesi søndag. 250 mennesker er savnet etter ulykken.

Mer fra Dagsavisen