Verden

– Krigen vil ta tid

Israel står foran en veldig utfordring i Gaza. Israelernes operasjon er tidkrevende og setter store krav til soldatene, sier oberstløytnant Morten Andersen ved Forsvarets stabsskole.

Etter en innledende fase i åpne områder der Israel er teknologisk helt overlegne, har de nå kommet inn i tett bebygde områder der de ikke har de samme fordelene av stridsvogner, stormpanservogner og artilleri, sier oberstløytnant Andersen.

Han kom hjem i fjor, etter å ha tjenestegjort et år i Sinai ved Multinational Force and Observers, som overvåker Camp David-avtalen mellom Egypt og Israel.

– De israelske våpensystemene har mindre effekt blant høye hus og i trange gater, der det må kjempes fra hus til hus, fra etasje til etasje og fra rom til rom i søksoperasjoner, sier han.

– En veldig utfordring

Basert på etterretningsinformasjon må de ta hus for hus, gjennomsøke det, og så sikre det. I en slik situasjon, der infanterisoldatene går inn i sivile hus der det er vanskelig å skille mellom legitime militære mål (det vil si Hamas-krigere) og sivile, settes det krav til høy moral og etisk standard blant soldatene, understreker oberstløytnant Andersen.

Det som nå skjer i Gaza er ikke noe unikt i militær sammenheng, påpeker han. Amerikanerne har gjort det samme både i Irak (blant annet i Fallujah) og i Afghanistan. Det unike i Gaza er befolkningstettheten. Og det at sivile har liten mulighet til å komme unna kamphandlingene. Når Hamas i tillegg kan velge tid og sted for å gjøre motstand, står israelske soldater overfor en veldig utfordring i akkurat der og da å skille militære mål og sivile.

– Hvor lenge kan Israel fortsette med sine operasjoner?

– Det vil helt avhenge av hvilken målsetting de har. Men det må ta tid om de vil ødelegge Hamas' maktbase. Og det vil kreve stor rotasjon av avdelingene, nettopp på grunn av at operasjonen er så krevende for den enkelte soldat.

15.000 Hamas-krigere

Hamas har etter egne opplysninger rundt 15.000 krigere. De er ifølge oberstløytnant Andersen i stor grad utrustet med Kalashnikov håndvåpen og skulderholdte panservernraketter av typen RPG7. De siste er en type våpen som finnes over hele den 3. verden, og som er eksportert fra Sovjetunionen og siden Russland. I tillegg har Hamas et stort arsenal av sprengstoff av ulike typer. I Sinai er det blitt avdekket 1.000 kg TNT som var lagret med tanke på å smugles inn i Gaza.

– Hvordan har Hamas tilgang på våpen og ammunisjon?

– Det er bare grensen mot Egypt Israel ikke har full fysisk kontroll over. Derfor har Israel bedt Egypt ta større ansvar for smuglingen fra Egypt til Gaza. Og det er derfor Israel nå hevder å ha ødelagt rundt 120 tunneler. Samtidig er det begrenset hvor store ting som fysisk kan tas gjennom disse små og primitive tunnelene.

Israel hevder det er Iran og Syria som støtter Hamas med våpen. Oberstløytnant Andersen sier det er vanskelig å si noe om hvor våpnene kommer fra til Sinai. Men han mener det er nærliggende å tro at det er eksterne stater som har interesse av å forsyne Hamas med våpen og ammunisjon.

Mer fra Dagsavisen