Verden

Somaliske islamister lover kamp mot pirater

Radikale islamister lover å beskytte skip og handelsfolk mot pirater som herjer i området.

– Vi kommer til å opprette en sjøforsvarsstyrke og vil beskytte alle skip og fartøyer mot pirater i alle de kystområdene vi kontrollerer, sier sjeik Hasan Yaqub til AFP. Han er talsmann for den islamistiske administrasjonen i Kismayo.

Somaliske pirater har havnet i sentrum for verdenssamfunnets oppmerksomhet etter at noen av dem nylig kapret den gigantiske oljetankeren Sirius Star fra Saudi-Arabia.

Kismayo, som er en av de største byene i Somalia, ble i august overtatt av en allianse av Shebab-krigere, som er i ferd med å overta store deler av landet, og krigsherren Hassan al-Turki.

Ifølge Yaqub holdt islamistenes sikkerhetsstyrker i dag vakt mens minst 20 mindre skip losset sine varer i Kismayo.

– Vi vil aldri mer tillate at piratgjengene herjer i våre farvann, og vi vil beskytte alle fartøyer, sier talsmannen.

Sprengte «moderskip»

Samtidig fortsetter kampen mot piratene i farvannene utenfor Afrikas Horn. Et somalisk piratskip ble i dag senket av et indisk skip. Det indiske sjøforsvaret opplyser at krigsskipet INS Tabar ble angrepet av to somaliske piratbåter i Adenbukta. En av båtene kom seg unna, mens den andre eksploderte og sank etter at INS Tabar åpnet ild mot båten.

– Dette fartøyet lignet beskrivelsen av det som skal være piratenes moderskip, sier Nirad Sinha, talsmann for den indiske marinen. Ifølge eksperter benytter somaliske pirater seg nå av spesielle moderskip som baser for sine kapringer.

Sinha forteller at INS Tabar ba det angivelige moderskipet om å stanse, men at mannskapet svarte med trusler om å sprenge det indiske krigsskipet i lufta. Pirater bevæpnet med automatvåpen og granatkastere skal ha strømmet opp på dekk.

INS Tabar svarte med å skyte mot piratskipet som senere eksploderte.

Det er uvisst om noen ble drept i aksjonen.

Krever løsepenger

Eierne til supertankeren Sirius Star var i dag i forhandlinger med de somaliske piratene som har kapret skipet, ifølge Saudi-Arabias utenriksminister.

– Jeg vet at tankskipets eiere er i forhandlinger om saken. Vi ønsker ikke å forhandle med terrorister eller pirater, men det er tankskipets eiere som til slutt må avgjøre hva som skal skje i denne saken, sier utenriksminister prins Saud al-Faisal.

Sirius Star, som ble kapret ved Mombasa utenfor kysten av Kenya mandag, har et mannskap på 25 personer og er lastet med om lag to millioner fat olje. Skipet frakter olje for Aramco og er eid av rederiet Vela International.

– Ute av kontroll

Leder av Det internasjonale maritime byrås piratavdeling, Noel Choong, mener at situasjonen i farvannet ved Afrikas Horn og utenfor kysten av Jemen er fullstendig ute av kontroll.

– Vi har opplevd en voldsom økning av volden og i antall skip som er angrepet. FN og verdenssamfunnet må finne måter å sette en stopper for denne trusselen på, mener Choong.

Ytterligere tre båter er kapret av somaliske pirater de siste dagene til tross for den internasjonale marinestyrken i området.

Svenske fartøy

Den svenske regjeringen kunngjorde i dag planer om å sende to fregatter og et moderskip til Adenbukta for å beskytte FN-skip mot piratangrep.

Fregattene vil delta i EUs britiskledede marineflåte i området, og skal bidra til å beskytte skip med forsyninger fra Verdens matvareprogram, sier den svenske regjeringens talsmann Mikael Östlund.

Medregnet de siste tilfellene har det vært 95 episoder med pirater i farvannet utenfor Somalia hittil i år. Piratene har lyktes i å kapre 39 fartøyer.

Mer fra Dagsavisen